Начало MotoGP News Бастианини напуска Дукати в посока КТМ

Бастианини напуска Дукати в посока КТМ

178
0
Енеа Бастианини
Енеа Бастианини, снимка Дукати

Енеа Бастианини няма да остане част от Дукати. Според различни източници, италианецът ще се присъедини към тима на Tech3 и ще кара заводски подготвен мотор на КТМ.

Бастианини се присъедини към заводския отбор на Дукати през 2023 г. Преди това шампионът в Moto2 за 2020 г. караше мотори на марката за отборите на Авинтия и Грезини. През 2022 г. той спечели четири състезания и финишира трети в генералното класиране

Италианецът претърпя инцидент в спринта на пистата в Португалия. В резултат на това той пропусна следващите четири кръга и отпадна от битката за световната титла. Бастианини изпитваше затруднения след завръщането си на стартовата решетка. Това доведе до спекулации за бъдещето му в Дукати. От марката обаче решиха да гласуват доверие на италианеца и заявиха, че той ще остане в тима и тази година.

Бастианини претърпя катастрофа в Гран при на Каталуния. В резултат на това той получи нова контузия и не кара в следващите три състезания. После той отново се върна на стартовата решетка и дори спечели надпреварата в Малайзия.

Тази година Бастианини кара втория си сезон като заводски пилот на Дукати. Още в началото на кампанията се появиха спекулации, че той ще бъде освободен. Спекулациите бяха засилени от факта, че той се представя по-слабо от Хорхе Мартин (Прамак Дукати) и Марк Маркес (Грезини Дукати). В момента той заема четвърто място във временното класиране. Миналия уикенд той финишира втори в домашната Гран при на Италия.

В края на миналия месец някои медии в Италия съобщиха, че от Дукати са избрали Мартин за съотборник на Баная през 2025 г. Вчера обаче се появи друга информация. Тя гласеше, че Марк Маркес ще бъде част от заводския отбор на Дукати. Няколко часа по-късно стана ясно, че Мартин ще продължи кариерата си в Априлия. Това допълнително наклони везните в полза на шесткратния световен шампион.

Тази сутрин се появи информация за бъдещето на Бастианини в MotoGP. Според неговия мениджър Карло Пернат, петкратният победител ще кара мотор на КТМ догодина.

„Енеа Бастианини ще кара официално в KTM през следващата година“, потвърди мениджърът Пернат пред италианското радио Rai.

Нито КТМ, нито Бастианини са коментирали казаното от Пернат. Очаква се изявлението да бъде направено в най-скоро време. Преминаването на Бастианини в семейството на КТМ на практика ще подпечата преминаването на Маркес в Дукати.

Очаква се Бастианини да кара заводски подготвен КТМ за сателитния отбор на Tech3. В момента екипът на Ерве Поншарел се състезава като GasGas. Има голяма вероятност догодина Tech3 отново да използва името и цветовете на КТМ.