Начало Избрани Бергер определи подхода на Хамилтън като комбинация от стиловете на Сена и...

Бергер определи подхода на Хамилтън като комбинация от стиловете на Сена и Прост

3215
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън, снимка Мерцедес

Бившият пилот от Формула 1 Герхард Бергер твърди, че подходът на Люис Хамилтън към състезанията от Гран при е комбинация от много различните стилове на Аертон Сена и Ален Прост. Британецът отдавна се идентифицира с яркия и харизматичен бразилец, който спечели три световни шампионата през 1988, 1990 и 1991 г. Той обеща да последва своя идол и да бъдепо-агресивен пилоттази година, след като загуби миналогодишния шампионат от Макс Верстапен.

Но в същото време Бергер вижда и нещо от хладния, аналитичен начин на мислене на Прост, който е донесъл четири титли на французина между 1985 и 1993 г. Австриецът се надява Хамилтън да не се отдалечи твърде много от тазиспокойна“ точка на равновесие.

Не знам дали той ще бъде агресивен като Макс. Нямам представа дали това ще сработи правилно“, каза Бергер.

За мен е толкова умен начинът, по който [Хамилтън] понякога отстъпва. Той го прави не за да катастрофира, а за да си го върне по друг начин, продължи той. „Виждам колко спокоен е Люис и колко много опит има в спорта През цялото време той използваше шансовете си. С изключение на надпреварата на Силвърстоун, той бе просто перфектен.“

Бергер смята, че през 2021 г. Хамилтън е каралпросто перфектно, с изключение на Силвърстоун. Там британецът влезе в контакт с Верстапен, който прати пилота на Ред Бул в бариерите. Въпреки това седемкратният световен шампион спечели самото състезание.

62-годишният австриец заяви, че според него Верстапен е по-близо до чувството за сурова емоция и агресия зад волана на Сена. Същевременно подходът на Хамилтън енякъде по средатамежду този на Сена и Прост.

Австриецът се запита дали това ще промени развитието на шампионата тази година. В крайна сметка може да се окаже, че Ред Бул има най-добрия болид на стартовата решетка. Това неизменно ще сложи край на дългогодишната доминация на Мерцедес при конструкторите.

Тази година, ако [Ред Бул] разполагат с най-добрия автомобил, може би [Макс] ще се адаптира или ще го направи по различен начин, предположи той. „Може би не е нужно да проявява тази агресия.“

Когато си толкова агресивен и отпаднеш от състезанието, наистина боли. Всичко зависи от това колко е добра всяка кола, обясни той.

Бергер е бил съотборник на Сена в Макларън от 1990 до1992 г. Също така има общо 210 старта в състезания с отбори като Arrows, Бенетон и дълъг престой във Ферари. Въпреки това австриецът не успя да се засече с Прост в гаража на италианския тим от Маранело.

Все още поставям Сена на първо място, защото чарът и личността му бяха на друго ниво. Но от спортна гледна точка мисля, че Люис е толкова добър, колкото беше бразилецът.“

„В крайна сметка, след тези 45 години, откакто съм тук, Люис и Сена са двамата най-добри пилоти,  които съм виждал в живота си“, завърши Герхард Бергер. 

В момента бившият австрийски състезател е ръководител на немския шампионат DTM. Също така той присъства на тазгодишната Гран при на Саудитска Арабия в Джеда. Преди известно време той заяви, че не впечатлен от новия шеф на Астън Мартин Майк Крак, когото познава като ръководител на програмата на БМВ в DTM.