Начало Formula E News BMW е официален партньор на първенството FIA Formula E 2015/2016

BMW е официален партньор на първенството FIA Formula E 2015/2016

27
0

BMW застава на старта на първенството на FIA във Formula E и през сезон 2015/2016 г. Когато на 17 октомври 2015 година вторият сезон бъде открит със състезанието в Пекин, BMW отново ще бъде там като официален партньор.

Спортният автомобил на бъдещето BMW i8 (среден разход на гориво: 2,1 л/100 км; СО2 емисии: 49 г/км) отново ще бъде Safety Car на тази насочена към бъдещето състезателна серия за автомобили с електрическо задвижване. Напълно електрическото и движещо се при нулеви емисии BMW i3 (среден разход на електроенергия: 12,9 кВтч; СО2 емисии: 0 г/км) също като през първия сезон изпълнява функцията на Medical Car. Освен това за пръв път ще бъдат използвани и два електрически скутера BMW C evolution и едно BMW X5xDrive40e Plug-In хибрид (среден разход на гориво: 3,4 – 3,3 л/100 км; СО2 емисии: 78 – 77 г/км; данни при тестовия цикъл на ЕС, в зависимост от избрания размер джанти и гуми). По този начин BMW Group разширява портфолиото освен с модели BMW i и с други автомобила от концерна с технология eDrive.

„BMWi и Formula E – добра комбинация! С въвеждането на първенството FIA Formula E международната автомобилна федерация пое по нов и интересен път – а ние участвахме още от самото начало,“ казва Йорг Райман, ръководител на BMW Brand Experience. Състезателните автомобили с чисто електрическо задвижване, тесните трасета с много завои в центровете на големите градове и иновативното въвличане на фенове чрез социалните мрежи: концепцията бе много успешна още от първата година. С BMWi8 Safety Car и BMWi3 Medical Car BMW още от самото начало се ангажира със серията като официален партньор и по този начин подчерта своята лидерска роля при електрическата мобилност. Ние успяхме да представим типичната за BMW радост от шофирането на милиони жители на големите градове по света. Началото е поставено: през 2104 и 2015 година създадохме предпоставките на успешното сътрудничество, което ще продължи и през втория сезон.“ В началото на втория сезон Formula E ще се превърне в „открито“ първенство. За разлика от първия сезон, когато всички автомобили бяха идентични като техника, през новия сезон 8 от 10 автомобили ще стартират със собствена технология. Техническите изменения са концентрирани в задвижването, най-вече електромотора, DC-AC преобразувателя, трансмисията и охладителната система. Тези промени ще доведат до различна скорост, различен звук и преди всичко до разлики в ефективността по време на състезанието.

Дебютният сезон включваше 11 състезания в 10 държави на 3 континента. Всичките 10 отбора през сезон 2014/2015 участваха с идентични автомобили и с по двама водачи. Титлата бе спечелена в Лондон от Нелсън Пикет Младши – който си осигури и място в историята като първия шампион от тази нова серия.

Новият сезон започва на 17 октомври 2015 г. и включва 11 състезания в 10 държави.