Начало Автомобилни новини BMW стартира производството на Серия 2 Active Tourer в Лайпциг

BMW стартира производството на Серия 2 Active Tourer в Лайпциг

32
0

В завода на BMW в Лайпциг стартира серийното производство на BMW Серия 2 Active Tourer.

Благодарение на високата гъвкавост на завода новият модел се сглобява на конвейера едновременно с другите автомобили BMW Серия 1 и BMW Серия 2, както и BMW X1. За тази цел в отделите за лакиране и сглобяване са направени съвсем леки адаптации. Единствено при производството на каросерията е била добавена нова инсталация заради новата архитектура на автомобила и предното задвижване.

BMW Серия 2 Active Tourer е първият автомобил на BMW с предно задвижване и първият модел с сегмента на Sports Activity Tourer.

Със старта на BMW Серия 2 Active Tourer ние осигуряваме натоварване на завода в дългосрочен план, и гарантираме запазването на работни места. Нещо повече: благодарение на интеграцията на този и на други модели, както и на разширяването на производството в завода от 2011 година ние увеличихме работните места от 2600 до 4000 – казва директорът на завода д-р Милан Неделикович.

Този ръст се отбелязва и от инвестициите и структурата на завода. След първоначалната инвестиция от 1,2 млрд. евро за откриването на завода през 2005 година до днес общите инвестиции вече надхвърлят 2 млрд. евро. За това са допринесли както разширяването на завода до производствен център за автомобилите BMW i, както и разширяването и развитието на класическите производствени технологии като пресоване, каросерийно производство, лакиране и монтаж.

С BMW Серия 2 Active Tourer BMW Group за пореден път навлиза в нови територии с новата концепция за функционално оползотворяване на пространството, архитектурата с предно задвижване и 3-цилиндровите двигатели. Както при BMW i3 и BMW i8, производителят и този път залага на завода в Лайпциг за създаването на тези нови модели.

Интеграцията на BMW Серия 2 Active Tourer в производството в Лайпциг добавя втори стълб в дългосрочната стратегия на производствената локация. От една страна, ние продължаваме в дългосрочен план да произвеждаме в Германия класически автомобили от компактен клас във високоефективни структури. От друга страна, разгръщаме иновативно автомобилно производство с алтернативно задвижване и олекотена конструкция с въглероден композит – подчертава Неделикович.

BMW Серия 2 Active Tourer съчетава комфорта и функционалността на пространството с типичните за BMW качества като динамика, стил и елегантност. Дълго междуосие и висока линия на покрива са в основата на пространствената концепция основана на простор и удобство, която същевременно осигурява необходимата за градски условия гъвкавост и практичност.

При въвеждането на пазара на новото BMW Серия 2 Active Tourer ще се предлага с три мощни, леки и икономични три- и четирицилиндрови двигатели от най-ново поколение. Те впечатляват с компактната си конструкция, монтирани са напречно, оборудвани са с технология BMW TwinPower Turbo и отговарят на нормата за вредни емисии EU6. Изключителната ефективност и високата мощност са типични за новия трицилиндров бензинов двигател. В BMW 218i Active Tourer (разход на гориво градски/ извънградски/ комбиниран: 6,1/4,2/4,9 л/ 100 км; CO2 емисии: 115 г/ км) с шестстепенна механична скоростна кутия това иновативно задвижване празнува своята премиера в модел на BMW.

Въвеждането на пазара на BMW Active Tourer предстои на 27 септември 2014 г. В България цените започват 52 150 лв. с вкл. ДДС за BMW Серия 2 Active Tourer 18i.