Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас не знае дали ще остане в F1 след края на сезона

Ботас не знае дали ще остане в F1 след края на сезона

895
0
Валтери Ботас
Валтери Ботас, снимка Заубер

Валтери Ботас не знае дали ще остане в F1 след края на сезона. Финландецът призна, че продължаващата несигурност около бъдещето му в спорта става „изнервяща.“ Ботас също така „подтикна“ Карлос Сайнц да реши къде ще кара и да раздвижи пазара на пилоти.

Ботас е един от настоящите F1 пилоти, които нямат гарантирано място за следващата година. Договорът на финландеца със Заубер изтича в края на сезона. По всичко изглежда, че отборът от Хинвил ще освободи Ботас и вече не се интересува от услугите му

Десеткратният победител в F1 иска да остане в спорта за поне още година. По-рано тази година той призна, че има няколко опции пред себе си. Едната е завръщане в Уилямс. Шефът на тима Джеймс Ваулс потвърди, че е водил разговори с финландеца. Втората опция за Ботас е Алпин. Френският отбор търси заместник на напускащия в посока Хаас Естебан Окон. Третият вариант беше Мерцедес. Финландецът обаче беше категоричен, че няма да се връща в базирания в Бракли отбор.

В момента пазара на пилоти се намира в застой заради Карлос Сайнц. Испанецът продължава да не взема решение за бъдещето си в F1. Тази тактика на Сайнц изнервя някои негови колеги. Някои дори призоваха той най-накрая да реши какво ще прави, за да може нещата да се раздвижат.

По всичко изглежда, че бъдещето на Сайнц в F1 ще стане ясно след края на лятната пауза. Тази перспектива обаче не се харесва на Ботас. Опитният финландец се надяваше да гарантира престоя си в шампионата до края на първата половина на кампанията. Но до момента той продължава да изчаква и да става все по-изнервен.

„Все още чакам“, каза Ботас относно бъдещето си в F1. „Може би за Карлос [Сайнц], но може би не. В някакъв момент не мисля, че всички вероятно ще го чакат, но аз все още чакам нещо“.

По всичко изглежда, че вариантите пред Сайнц са Заубер/Ауди, Уилямс и Алпин. Испанецът обаче все още се надява, че ще има място за него в Мерцедес. Ботас също е кандидат за местата в повечето от тези екипи, макар да не е първи избор.

Пилотът на Заубер бе попитан колко дълго може да продължи чакането на отговора на въпроса за бъдещето му в F1. То не скри липсата на яснота по тази тема

„Това е много добър въпрос“, отговори той. „Ако трябва да съм честен, се надявах, че нещата ще се уредят преди този уикенд [в Унгария], защото имаше почивка. Все още трябва да изчакам малко, но нямам ясен отговор за колко време.“

„Очевидно при мен се стига до момента, в който се надявам да е по-скоро, отколкото твърде късно. Както всички знаят, ако нещата се проточат до почивката през август.. След края на пауза положението може да започне да става доста изнервящо“, заключи Валтери Ботас.

Бъдещето на съотборникът му в Заубер Гуаню Жу също е под голяма въпросителна. Китаецът също се очаква да напусне отбора от Хинвил. Вариант за него беше преминаване в Хаас. Американският отбор обаче пренебрегна сериозните спонсори на Жу и предпочете Окон.

Във вторник Ауди обяви, че Матия Биното ще ръководи проекта за F1. Швейцарско-италианският инженер ще застане на мястото на Андреас Зайдл, който си тръгна. Заедно със Зайдл напуска и Оливер Хофман