Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас остана извън топ 10 и в Монреал

Ботас остана извън топ 10 и в Монреал

355
0
Валтери Ботас
Валтери Ботас, снимка Заубер

Валтери Ботас продължава негативната серия от началото на сезона. Пилотът на Заубер остана извън топ 10 и в състезанието на пистата край Монреал. Ботас вярва, че 13-тото място е било максимума, на който е можел да се надява. Той също така отново не е разполагал с нужното темпо, което да му позволи да се бори за точки.

Ботас отново не прескочи първия сегмент от квалификацията. Опитният финландец се нареди на 17-та позиция за надпреварата в Канада. После стана ясно, че Ботас и неговият съотборник ще потеглят от бокса заради смяна на задните крила. Въпреки това той се надяваше да направи прогрес и да се възползва от очакваните променливи метеорологични условия.

Пилотът на Заубер се представяше сравнително добре в първата половина на състезанието. Той се намираше в група от автомобили и водеше битка с колегите си от Ферари, както и с Юки Цунода и Александър Албон

С напредване на състезанието пистата започна да изсъхва и позволи използването на сликове. Това обаче не беше добра новина за финландеца, който се бореше много на суха писта. В крайна сметка той поизостана и финишира 13-ти.

„Това не беше най-лесният старт за нас. Решихме да променим настройките, за да направим автомобила по-подходящ за тези метеорологични условия. Смятам, че това беше правилното решение. Беше добре да опитаме, тъй като ни позволи да отключим малко повече притискаща сила“, сподели Ботас

„Решението да останем с интермедии беше правилно. Опитахме се да бъдем агресивни по-късно със сликовете, но може би спряхме една обиколка по-рано от оптималното. В крайна сметка не успяхме да влезем в челната десетка. Не смятам, че можехме да постигнем много повече с нашето темпо. Като цяло напредъкът ни на пистата се дължеше по-скоро на грешки или отпадане на други автомобили“, обясни Ботас.

„Поглеждайки напред, трябва да продължим да работим върху въвеждането на актуализации, за да направим автомобила си по-бърз. Имаме подготвени по-големи подобрения за следващите стартове. Убеден съм, че това е ключът към прогреса. Знаем, че имаме работа за вършене преди Барселона. Връщането в Q2 ще бъде първата стъпка, а след това ще работим за подобряване на това“, завърши пилотът на Заубер.

Съотборникът на Ботас Гуаню Жу също изкара едно трудно състезание в Канада. Китаецът нямаше достатъчно добро темпо на изсъхващото трасе в Монреал и финишира 15-ти.

„Това се оказа още едно трудно състезание за нас. Като цяло уикендът  беше труден. Това беше самотно състезание за мен, въпреки че на трасето се случваше доста екшън. Подобно на Монако, не се чувствах твърде уверен с автомобила, особено по отношение на спирането и завиването. Излизайки от уикенд като този, ще трябва да седнем и да разберем проблемите си, за да ги отстраним преди Барселона“, коментира Жу.