Начало Избрани Ботас: Последните няколко години нанесоха щети на кариерата ми

Ботас: Последните няколко години нанесоха щети на кариерата ми

123
0
Валтери Ботас
Валтери Ботас, снимка Спас Генев

Валтери Ботас се намира в много слаба форма през последните месеци. Пилотът на Заубер е на мнение, че последните няколко години са „нанесли щети на неговата кариера.“ Ботас добави, че приоритет за него е да остане в F1 поне още година.

Ботас има дълга и интересна F1 кариера. Финландецът прекара първите четири кампании в Уилямс и показа добра скорост. Това му помогна да си намери място в Мерцедес през 2017 г. Тимът от Бракли разполагаше с най-добрия автомобил по това време, което позволи на Ботас да запише силни резултати и да бъде в челото на колоната

35-годишният пилот остана в Мерцедес до края на сезон 2021. След това той реши да отиде в тогавашния отбор на Алфа Ромео. Макар че това му даде малко повече свобода, резултатите му драстично се влошиха. През първата си година Ботас се представи на ниво и помогна на тима от Хинвил да финишира шести при конструкторите. Но след това представянето му ставаше все по-лошо и по-лошо.

Ботас признава, че напускането на Мерцедес е увеличило удоволствието от начина на живот извън F1.

„Опитвам се вече да не приемам нещата твърде сериозно“, сподели финландецът през Ауто Мотор Унд Шпорт. Но в същото време престоят в Алфа Ромео/Заубер определено нанесе и някои щети върху неговата кариера и репутация.

„Това със сигурност не помогна. Когато се бориш отпред си в центъра на вниманието. Затова последните няколко години нанесоха известни щети на кариерата ми“, добави пилотът на Заубер.

Бъдещето на Ботас в Заубер не е никак сигурно. Договорът му с тима изтича в края на тази година. Десеткратният победител в F1 се надява да постигне договора с Ауди и да удължи договора си с поне още година. Но ако това не се случи, Ботас ще напусне F1. За момента той няма „план Б“, ако нещата със Заубер не се получат.

„Все още не. Мисля, че все още мога да се концентрирам върху план А“, обясни Ботас. „Винаги оставам позитивен и се надявам да се получи. Все още нямам предвид никакви алтернативи и се надявам, че скоро няма да имам нужда от тях.“

Преди близо месец се появи информация, че Ботас е подписал договор за още една година. Очакванията бяха това да бъде обявено до няколко дни. В крайна сметка обаче не се случи подобно нещо

През последните седмици стана ясно, че от Ауди все още не са решили кой ще бъде съотборник на Нико Хюлкенберг. Освен Ботас, в списъка на марката влизат още Мик Шумахер, Габриел Бортолето и Франко Колапинто.

Ботас смята, че Заубер трябва да заложи на пилоти с голям опит като него и Хюлкенберг, вместо да се насочва към новобранци или такива, които не са в спорта поне година.

„Познавам добре Нико. Често се срещаме по време на пътуванията си. Той също живее в Монако. Мисля, че ще бъдем добра пилотска двойка.  Според мен отборът се нуждае от опит, а това очевидно означава двама опитни пилоти. Така че това би било добро съчетание. Определено ще ми е приятно да работя с него“, призна Ботас.

През последната година Ботас се занимава много с колоездене и дори се включи в различни надпревари. Това накара мнозина да предполагат, че финландецът вече не е толкова фокусиран върху F1. Самият той обаче отрече подобно нещо.

„Разбира се, че съм зает най-вече с F1. Другите ми проекти са създадени по такъв начин, че мога да избирам колко време да отделям за тях. Освен това имам много помощници, така че работното натоварване е сведено до минимум. Просто ми харесва и го правя с голяма страст. Все пак намирам мотивацията, от която се нуждая, за да давам най-доброто от себе си всеки рейс уикенд“, заключи Валтери Ботас.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Valtteri Bottas (@valtteribottas)