Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас ще обсъди със Сарджънт инцидента в Япония

Ботас ще обсъди със Сарджънт инцидента в Япония

601
0
Валтери Ботас
Валтери Ботас, снимка Алфа Ромео

Валтери Ботас коментира удара с Лоран Сарджънт в Гран при на Япония. Пилотът на Алфа Ромео лично ще обсъди с американеца случилото се, тъй като иска да разбере причините тази маневрата, съсипала състезанието и на двамата.

Ботас потегли от по-задната част на колоната на Сузука. Финландецът имаше контакт с Естебан Окон, след който спука гума и трябваше да влезе в бокса. Ботас се върна на трасето точно зад Сарджънт. Американецът потегли от бокса, но спечели няколко места заради хаоса в първата обиколка

Ботас опита да изпревари Сарджънт след рестарта на надпреварата в обиколка №5. Финландецът направи своята маневра във външната страна на завой №11, когато неговият съперник допусна грешка и го удари. В резултат на това пилотът на Алфа Ромео се озова в чакъла и получи сериозни поражения в колата. След това Ботас влезе в бокса и в крайна сметка бе принуден да се откаже от борбата.

„Всъщност имах доста приличен старт от място. След това бях между два автомобила и този вдясно  Естебан Окон] започна да се движи към мен и не ми остави място. Накрая се сблъскахме“, обясни Ботас.

„Бях между два автомобила и не можех да изчезна оттам, особено при движение на пълна газ. Не знам дали автомобилът отдясно ме е видял и дали е знаел, че съм там, но се сблъскахме. И така, спуках гума още в първата обиколка“, добави състезателят на Алфа Ромео.

Другият пилот на Алфа Ромео Гуаню Жу също пострада от инцидента в първия тур. Китаецът мина върху отломките, оставени от неговия съотборник, заради които имаше щети по пода на колата

„Трябваше да спрем и двата автомобила едновременно. Освен това трябваше да се смени носа, така че, да, беше малко неприятно“, продължи Ботас. Явно не ми е било писано да имам късмет в това състезание. Опитах се да изпреваря [Сарджънт] от външната страна и вярвам, че му оставям достатъчно място. Въпреки това той се блокира гумите си и след това ме удари. Лош късмет“, добави Ботас.

Финландецът призна, че от Алфа Ромео са решили да оттеглят неговия автомобил заради сериозните щети след двата инцидента.

„Да, щетите бяха твърде много. Усещането беше за нещо в окачването и в дифузора. Освен това имаше голяма дупка на въздушната кутия, така че това беше краят на играта. В този момент ясно колата беше неуправляема.“

Накрая Ботас призна, че ще потърси Сарджънт, за да обсъди с него случилото се в състезанието.

„Да, може би ще си поговоря с него, за да разбера за какво е станало. Възможно е той да е допуснал грешка“ завърши Валтери Ботас.

Същевременно Жу продължи състезанието в Япония и финишира на 13-та позиция. По този начин отборът от Хинвил отново си тръгна с празни ръце.