Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бъдещето на Гран при на Мексико под заплаха

Бъдещето на Гран при на Мексико под заплаха

59
0
Аутодромо Ерманос Родригес,Гран при на Мексико
снимка Пирели

Бъдещето на Гран при на Мексико в календара на Формула 1 е в опасност. Това стана ясно, след като новият президент на страната Андес Мануел Лопес Обрадор заяви, че правителството на страната няма да подкрепи удължаването на договора за домакинство на трасето Ерманос Родригес.

Новият президент вече обяви програма за сериозни икономии, която включва продажба на безполезни имоти и съоръжения.

Настоящият контракт на трасето изтича след края на 2019 г. Състезанието спечели наградата за най-добър промоутър за изминалия сезон, което беше обявено на галата на ФИА в петък. Това се случва за 4-а поредна година.

Надпреварата освен това е една от най-посещаваните в календара. Състезанието тази година бе наблюдавано от 135 407 зрители, а за целия уикенд присъстваха цели 334 946 души. По отношение на тези цифри надпреварата отстъпва с малко само на Гран при на Великобритания.

„Трябва да открием как да се справим със ситуацията, но нямаме намерение да осигурим средства от данъците, за да запазим това събитие, каза Ана Габриела Гевара от Мексиканската спортна национална комисия.

– В страната се случват лоши неща, като голяма част от населението живее под прага на бедността. Корупцията в тази страна доведе до завръщането на Гран при на Мексико в F1. Бяха дадени много подкупи, за да се проведе това събитие на Ерманос Родригес.“