Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бъдещето на Гран при на САЩ под въпрос

Бъдещето на Гран при на САЩ под въпрос

62
0

Бъдещето на Гран при на САЩ в Остин е под въпрос, след като стана ясно, че правителството на щата Тексас значително е намалило субсидията си, която досега даваше за провеждането на надпреварата на Пистата на Америките. Тя реално покриваше годишната такса за домакинство.

Първоначално беше постигнато съгласие управляващите да дадат 250 милиона долара за 10 години, като за всяка година състезанието да получава по $25 млн. Така се случи през 2012, 2013 и 2014 г., но за тази сумата беше намалена на $19.5 млн.

При това новината за намаляването дойде малко преди провеждането на състезателния уикенд. Това дойде като още един сериозен проблем за организаторите, след сериозните загуби от тазгодишната надпревара заради лошото време.

„Мисля, че сме прецакани, заяви шефът на пистата Боби Епстайн. – Това ни удари лошо. Никой не го предвижваше. Големият въпрос сега е дали състезанието ще го има отново.”

В отговор на новината управляващият търговските права в спорта Бърни Екълстоун заяви, че ако финансовите условията се променят, ще бъде трудно състезанието в Остин да остане в календара.

Всъщност причината за намаляване на субсидията е направения по нова формула на одит от страна на одитора на щата Тексас – Джон Кийл Абът, според който приходите от събитието са с 20% по-малко очакваното.