Начало Автомобилни новини Caterham 485 се сбогува с ЕС

Caterham 485 се сбогува с ЕС

624
0
Caterham 485 CSR Final Edition

Caterham изтегля от гамата за ЕС мощните модели 485 с атмосферни мотори. На прощаване ще има специални издания в силно ограничен тираж.

През 2014 г. британският производител на спортни автомобили Caterham пусна първия Caterham 485 на пазарите в Континентална Европа. Десет години по-късно този етап е на път да приключи.

Със специална серия, наречена „Final Edition“, британската марка се сбогува с най-бързия си сериен автомобил, създаван някога за Европа – и когато казваме Европа, имаме предвид пазарите, за които важи хомологацията на ЕС. Сбогуването се отнася единствено до Caterham с атмосферно пълнене. Бъдещето на британската марка в Европейския съюз вероятно ще бъде поверено на двигателите с турбокомпресор, някои от които вече се предлагат. За британския пазар продължават да се прилагат отделни правила.

Свръхлимитирано издание

Специалният модел Final Edition се предлага във варианти 485 и 485 CSR. От по-„масовия“ 485 ще бъдат произведени само 60 екземпляра. Още по-рядък ще бъде моделът 485 CSR, от който ще има само 25 броя.

Всеки автомобил се доставя с ексклузивно оборудване Final Edition, което включва най-добрите налични спецификации, но разбира се, може да бъде допълнително персонализирано. Пакетът FE обхваща Black Pack, включващ множество допълнителни част

и в черно, спортни седалки, покрити с кожа и алкантара с бродерия Final Edition, лост на ръчната спирачка, грави

ран по същия начин, карбоново арматурно табло, изцяло покрит с мокет интериор, сатененочерни надлъжни ивици по каросерията и плакет на специалния модела с пореден сериен номер на арматурното табло. Има възможност за избор между пет цвята на външната боя.

Четирицилиндров атмосферен мотор с мощност 228 к.с.

Сърцето на моделите FE е 2,0-литров четирицилиндров атмосферен двигател Ford Duratec, който може да набира до 8500 об./мин и отдава 228 к.с. и 205 Нм въртящ момент към механичната петстепенна скоростна кутия. Това позволява на двуместния автомобил, който тежи между 560 и 605 кг, да спринтира от 0 до 100 км/ч за 4,1 секунди. Максималната скорост се достига при 224 км/ч. В крайна сметка това превръща двата 485 FE в най-мощните продавани в момента варианти на Seven, отговарящи на изискванията на Euro 6.

485 FE се доставя със стандартно и с голямо шаси, докато 485 CSR FE се предлага само с голямото шаси с вътрешни опори на предното окачване и независимо задно окачване. Цените на специалните модели започват от 67 495 евро. Към тях трябва да се добави валидният за съответната страна данък. Следователно българските купувачи ще трябва да инвестират поне 80 994  евро в своя Caterham 485 FE. Поръчките вече се приемат.