Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Чекарели: Роберт прогресира ежедневно, но не можем да правим прогнози

Чекарели: Роберт прогресира ежедневно, но не можем да правим прогнози

47
0
R31,Роберт Кубица

Лекарят на тима на Рено доктор Рикардо Чекарели даде подробности за състоянието на пострадалия в рали катастрофа Роберт Кубица и възстановяването му по време на тестовете в Барселона.

– Рикардо, как е Роберт преди всичко?

– Роберт се подобрява с всеки изминал ден. Физическото и психологическото му възстановяване са окуражаващи и всички лекари в болницата в Пиетра Лигуре са изненадани, наблюдавайки колко бързо върви лечението. Болка, движение, белези – всичко се подобрява непрекъснато.

– Ще остани ли Роберт в Пиетра Лигуре, където е и в момента?

– Планът е да остане там, но все още не сме сигурни за колко време. Взехме това решение, защото там има цял екип, който се грижи за него и той получава първокласно лечение. В болницата има висококвалифицирани физиотерапевти за контузии точно като неговите и те вече работят с Роберт [в продължение на] дълги часове ежедневно, така че понастоящем е най-добре да стои там. От името на Роберт бих искал да кажа голямо благодаря на медицинските лица в болницата и отличната работа, свършена от тях.

– Ще са необходими ли още операции?

– Невъзможно е да се предскаже в дългосрочен план. За момента отговорът е не, тъй като всичко върви добри и сме безкрайно доволни от направеното от лекарите за него. Нямаше никакви усложнения или причини за допълнителни операции.

– Какво е ежедневието на Роберт сега?

– Зает е със сериозно количество физиотерапия – прави упражнения в леглото си, на стол. Простички движения, за да помогне на тялото си да се възстанови възможно най-бързо. Основните контузии са на дясната ръка и длан, но вече движи пръстите и китката си, а това е чудесно.

– В какво психологическо състояние се намира?

– След подобна травма е нормално да съществува риск от депресия, когато откриеш колко много травми си получил. В началото психологичният баланс на Роберт се колебаеше доста, но това трая само няколко дни. След първоначалната тъга видяхме много добра реакция от него, защото той е изключително силен и умствено. Сега ситуацията е крайно положителна. Фокусиран е върху това да вложи всичките си усилия във възстановяване и да се върне в нормалния живот. Огромната подкрепа от феновете и всички във Формула 1 също са безкрайно важни за Роберт. Дойдоха да го посетят страшно много хора, а това бе полезно за него.

– Имате ли представа кога би могъл да се върне към състезанията?

– Никой няма ясна идея кога ще е напълно готов. Дори хирурзите не знаят, защото е необходимо да минат няколко месеца, за да се види какво е възстановяването на мускулната тъкан и нервите – това варира при различните хора. Всичко, което знаем, е, че ще е дълго възстановяване, но нямаме представа колко дълго. Виждаме ежедневен прогрес, но не можем да правим каквито и да са прогнози.