Начало Автомобилни новини Citysurfer Concept е концепцията на MINI за придвижване на къси разстояния

Citysurfer Concept е концепцията на MINI за придвижване на къси разстояния

48
0

Голяма радост от шофирането в най-малко пространство – този принцип е в основата на успеха на MINI вече 55 години. С иновативната си концепция за гъвкава индивидуална мобилност британската премиум марка отговаря на актуалните и бъдещите предизвикателства, които поставя трафикът в центровете на големите градове по целия свят. MINI Citysurfer Concept позволява комфортно, вълнуващо движение във всекидневието при нулеви емисии в модерните големи градове. Като леко и компактно превозно средство в стила на кик-скутер с допълнително електрическо задвижване концептуалният модел разкрива атрактивните си възможности, които позволяват на неговия водач да достигне директно до целта си независимо от задръстванията, липсата на паркоместа и ограниченията на обществения транспорт.

С максималната си скорост от до 25 км/ч и електрически пробег от около 15 до 25 км MINI Citysurfer Concept е идеално пригодено за всекидневните пътувания на къси разстояния. Концептуалният модел разкрива и силните си страни като средство за спонтанни пътувания и допълнение към автомобила във всекидневието. Благодарение на ниското си тегло от около 18 кг и сгъваемата си концепция то може безпроблемно да бъде натоварено в багажника на новото MINI 3 врати. И е готово само с няколко движения за пътуването от паркинга в периферията на града до целта в центъра, т.нар. Last Mile. Компактните размери позволяват транспортирането на MINI Citysurfer Concept в обществения транспорт и по този начин допълнително повишават гъвкавостта.

С компактните си размери MINI Citysurfer Concept заема минимална площ на пътя. То позволява комфортна мобилност дори и в онези зони на центъра на града, които за затворени за автомобили. Освен това ползването на подобно превозно средство може безпроблемно да се комбинира с други транспортни системи. Поставено в багажника на автомобил, MINI Citysurfer Concept е винаги на разположение. Може да се транспортира и в обществения транспорт и след това да се ползва до целта на пътуването от спирката на автобуса или трамвая.

С компактните си размери MINI Citysurfer Concept е по-малко от сгъваем велосипед. За разлика от задвижваните само с мускулна сила превозни средства то има и електрическо задвижване, което повишава комфорта на градската мобилност с иновативно изражение на радостта от шофирането. Интегрираният в задното задвижване безчетков електродвигател без трансмисия осигурява ефективно подпомагане на водача и ускорява MINI Citysurfer Concept до 25 км/ч.

Захранването с енергия на електромотора е поверено на мощна литиево-йонна батерия която е монтирана във водонепроницаем корпус и е интегрирана в рамата под мястото за стъпване. В акумулаторния блок е интегрирана и мощната управляваща електроника, която контролира подаването и съхраняването на енергията в рамките на стратегия, насочена към максимално дълъг живот на клетките. Литиево-йонната батерия предоставя достатъчно електроенергия, за да може MINI Citysurfer Concept да постигне електрически пробег от 15 до 25 км. При напълно изтощена батерия електромоторът се изключва автоматично и се отделя от главината на задното колело. След това водачът може да продължи пътуването си със силата на мускулите си без ограничения от спирачното действие на двигателя.

Зареждането на батерията също се отличава с висока гъвкавост. Специфичният кабел за зареждане със съответните щепсели позволява свързването с обикновени домакински контакти на енергопреносната мрежа, както и с 12-волтовата бордна мрежа на автомобил с допълнителен кабел. По време на пътуването с MINI Citysurfer Concept батерията може да бъде зареждана и с електроенергия от регенерацията на спирачната енергия. Освен това във фазите на спиране електромоторът работи и като генератор. Във всекидневието голяма част от необходимите спирания могат да бъдат осъществявани само от рекуперативно спиране.

Оформеният в типичния за MINI език на формите прототип още на пръв поглед разкрива своя характер на висококачествено, гъвкаво, пъргаво и сигурно превозно средство за спонтанна радост от шофирането с индивидуален стил. Големите колела на MINI Citysurfer Concept са оборудвани със здрави надуваеми гуми, които осигуряват добро сцепление, като позволяват сигурно и комфортно поведение не само по перфектни пътни настилки, но и преодоляване на бордюри, прагове, паваж и дори участъци с неустойчива повърхност. Екстремно стабилната рама на MINI Citysurfer Concept също допринася за пъргавата и безпроблемно контролируема управляемост.

MINI Citysurfer Concept е създадено за спонтанна радост от шофирането в града и взима под внимание и нуждите на различни целеви групи в разнообразните ситуации на всекидневието. Иновативната концепция на превозното средство е насочена не само към емоционалната индивидуална употреба във връзка с активностите през свободното време, но и към неговата функция като допълващо превозно средство към автомобила или обществения транспорт при пътуванията до работното място и обратно. Големите предпазни елементи и защити на колелата предлагат ефективно предпазване от замърсяване и водни пръски, така че използването на MINI Citysurfer Concept по време на дъжд не поставя особени изисквания към облеклото на водача.