Начало Избрани Цолов с втора F3 победа след епична битка в спринта на Ред...

Цолов с втора F3 победа след епична битка в спринта на Ред Бул Ринг

3198
0
Никола Цолов, Кристиан Менсъл, Мартиниус Стенсхорн, Алекс Дън
Никола Цолов пред Кристиан Менсъл, Мартиниус Стенсхорн и Алекс Дън; снимка: Спас Генев

Никола Цолов спечели втора победа във Формула 3 след епична битка в спринта в Австрия. Българският пилот на АРТ Гран при води невероятна борба със съотборника си Кристиан Менсъл, справи се с рестарт и накрая удържа първото място до карирания флаг. Цолов е едва вторият пилот в F3, който печели втори успех в тазгодишното първенство.

Както обикновено, отборите и пилотите от Формула 3 трябваше да изчакат доста време след края на вчерашната квалификация за потвърждаване на резултатите от нея. Цолов бе извикан при стюардите заедно с Дино Беганович, Арвид Линдблад, Леонардо Форнароли, Сантяго Рамос и Оливър Гьоте. Всичките бяха разследвани дали са спазили инструкциите на рейс контрола. Нямаше санкции след проверката. Спечелилият полпозишъна Люк Браунинг обаче отнесе наказание преместване с 3 места назад на грида заради това, че е попречил на Беганович по време на квалификацията. Санкцията бе за следващия старт, в който той участва, тоест спринта на пистата Ред Бул Ринг. При обърнат грид за спринта Браунинг отиваше 12-ти, но с наказанието бе 15-ти на стартовата решетка за късата състезателна дистанция. В утрешната основна надпревара обаче ще стартира от полпозишън.

Никола Цолов се класира десети в квалификацията, което му отреди трета позиция на грида за спринта. Мартиниус Стенсхорн бе на първа позиция за спринта. До него на първа редица бе съотборникът на Цолов в АРТ Гран при Кристиан Менсъл. До Никола пък се нареди Алекс Дън.

Температурите на въздуха и пистата бяха съответно 21 и 31 градуса – значително по-ниски в сравнени с тези, при които се проведе квалификацията. Цолов коментира след квалификацията, че с тима му трябва да решат кога да използват нови гуми и дали не е по-добър вариант да ги запазят за основната надпревара в неделя.

На старта Менсъл задмина Стенсхорн. Цолов запази третото място, но Дън опита да го атакува

Българският пилот не само се защити, но и на свой ред задмина Мартиниус Стенсхорн, взимайки второто място. Още преди края на първата от 21 обиколки рейс контролът пусна кола за сигурност. Причината бе спрелият на пистата Каспер Щука. По-рано при потеглянето Беганович се завъртя, но този инцидент не доведе до по-сериозни последствия.

Редът при излизането на сейфти кара бе Менсъл, Цолов, Стенсхорн, Дън, Себастиан Монтоя, Лорънс ван Хюпен, Гьоте, Габриеле Мини, Тим Трамниц, Ноел Леон. Колата за сигурност се прибра в края на четвъртата обиколка. При старта само Леон атакува, Трамниц си върна за момент деветото място, но след това го загуби. Цолов бе на половин секунда зад Менсъл и свали до 0,347 сек, когато бе разрешено използването на DRS. В седмата обиколка Никола атакува и изпревари съотборника си, взимайки лидерството в надпреварата.

Менсъл се задържа до Цолов на разлика до 0,4 сек. Неколкократно отваря DRS-а, но трябваше да внимава и за Стенсхорн, който също бе близо. В 11-ата обиколка имаше битка за четвърто-шесто място и излитане от пистата. Редът остана Дън на четвърта позиция, следван от Монтоя, Ван Хюпен и Гьоте. Люк Браунинг стигна до десетото място в 12-ия тур.

В 15-ата обиколка Менсъл атакува Цолов и мина пред него. Никола контраатакува и си върна лидерството

Монтоя и Дън се бореха за четвъртата позиция. Помежду им имаше и контакт и битката продължи. В челото Менсъл пак задмина Цолов. Пет тура преди карирания флаг Линдблад изхвърча от пистата след като имаше контакт и спука гума. Никола продължи борбата за първата позиция като с Менсъл се преследваха непрекъснато, когато Монтоя катастрофира при завъртане и болидът му остана по средата на пистата. В този момент Цолов бе пръв, а Стенсхорн се бе промъкнал заедно с него покрай Менсъл и заемаше втората позиция. На пистата отново излезе кола за сигурност.

Сейфти карът се прибра в края на предпоследната обиколка и пусна колоната за една обиколка истински спринт. Цолов избяга на 0,7 сек пред Стенсхорн и за втори път този сезон взе победа в шампионата на Формула 3. Стенсхорн остана втори пред Менсъл. Дън взе четвъртото място, следван от Ван Хюпен, Мини, Гьоте, Трамниц, Леон, Сами Мегатуниф.