Начало Автомобилни новини Дадоха $11 млн. за Ford GT40 от 1966 г.

Дадоха $11 млн. за Ford GT40 от 1966 г.

96
0
Ford,GT40

Състезателен Ford GT40, оцветен в популярните цветове на нефтената компания Gulf, достигна космическата цена от $11 млн. на търг, проведен от аукционната къща RM Auctions в Монтерей, САЩ. С този резултат легендарният през миналия век автомобил постави рекорд за най-скъпа американска кола, продавана някога на подобно мероприятие. Досегашният рекорд се държеше от Duesenberg Model J LWB Coupе от 1931 г., за който през миналата година са били дадени 10,34 млн. долара.

Произведеният през 1966 г. Ford GT40 е един от трите екземпляра с олекотено шаси под името Mirage, и който печели дебютното си състезание на Спа през 1967 г. с екипаж Джаки Икс/Доктор Дик Томпсън за екипа на Gulf/ Wyer. През следващата година автомобилът е откаран във Великобритания, където е бил модернизиран според новите изисквания на ФИА. Спортната му кариера продължава до 1970 г., като с него са участвали в многочасови надпревари пилоти като Дейвид Хобс, Браян Редман, Майк Хейлууд и Пол Хокинс.

След като е продаден на колекционера Дейвид Браун, същият го отдава през 1971 г. под наем на кинокомпанията, снимаща популярния филм Льо Ман на Стив Макуин. За да могат да се монтират снимачни камери и облекчаване процеса на заснемане се наложило да бъде премахнат покрива на колата. След продължилите пет месеца снимки, Ford GT40 Gulf/Mirage е възстановен до оригиналното му състояние.

В момента в света са останали само два екземпляра от спортното купе, оцветени оригинално в ливреята на Gulf.