Начало Автомобилни новини Държавният инвестиционен фонд на Абу Даби „Aabar Investments” става най-големият акционер в...

Държавният инвестиционен фонд на Абу Даби „Aabar Investments” става най-големият акционер в Daimler

59
0

•Daimler увеличава капитала си с 10% като досегашните акционери нямат правото да записват от новите акции

• След като придобие всички нови акции, Aabar ще притежава 9.1% от капитала на Daimler

• Емисионната цена на акция е €20.27, което е близо до текущата борсова цена

• Инвестицията от 1.95 милиарда евро допълнително ще увеличи възможностите за инвестиции в нови автомобилни технологии

• Създава се платформа за съвместни стратегически инициативи

• Д-р Дитер Цетче, Председател на борда на директорите на Daimler AG: “За нас е удоволствие да посрещнем Aabar като най-големия акционер, който подкрепя нашата корпоративна стратегия. В очакване сме да работим заедно за стратегическите си съвместни инициативи.”

• Кадем Ал Кабайзи, Председател на Aabar: “Daimler е марка с висок статус и финансово стабилна компания, призната с постиженията си в цял свят. За нас е чест, че ни е предоставена възможност да направим тази инвестиция.”

Daimler AG приветства инвестиционния фонд на Абу Даби „Aabar Investments” като основен инвеститор. Даймлер ще увеличи капитала си с близо 10% (като досегашните акционери нямат правото да записват от новите акции). След придобиването на всички нови акции, Aabar ще притежaва близо 9.1% от капитала на компанията. Увеличението на капитала бе одобрено вчера от надзорния борд на Daimler.

Aabar е инвестиционен фонд със седалище в Абу Даби и е листван на борсата в Абу Даби. Фондът директно инвестира в различни сектори като горива, инфраструктура, недвижима собственост, автомобилна индустрия и компании в сферата на финансовите услуги.

Капиталът на компанията ще бъде увеличен чрез издаването на 96,408,000 нови, поименни акции, записани без номиналната стойност в акционерния капитал на Daimler и одобрени на годишната среща на акционерите на 9 април 2008. Акциите се издават в замяна на парична вноска. Емисионната цена на една акция е 20.27 евро, което ще доведе до увеличение на капитала на Daimler с 1.95 милиарда евро.

Д-р Дитер Цетче, Председател на борда на директорите на Daimler AG коментира: “За нас е удоволствие да посрещнем Aabar като най-големия акционер, който подкрепя нашата корпоративна стратегия. В очакване сме да работим заедно за стратегическите си съвместни инициативи.”

Кадем Ал Кабайзи, председател на Aabar споделя: “Daimler е марка с висок статус и e финансово стабилна компания, призната с постиженията си в цял свят. За нас е чест, че ни бе предоставена възможността да направим тази инвестиция. Вярваме, че бъдещото ни сътрудничество ще допринесе за фонда Aabar и ще създаде нови социални и икономически ползи за Абу Даби и Обединените Арабски Емирства. Очакваме с нетърпение да започне съвместната ни работа с Daimler, за да реализираме тези възможности.”

Бъдещото сътрудничество ще се фокусира на инициативи в следните области:

• Електрически автомобили с фокус върху проекти за намаляване на CO2-емисиите

• Разработване и/или производство на иновационни материали, които да бъдат използвани в автомобилното производство

• Социални проекти като изграждане на център за обучения в Абу Даби, където млади таланти ще бъдат обучавани за специалисти в автомобилната индустрия