Начало Рали Дедиков и Китанов с нови точки за световната Еко купа

Дедиков и Китанов с нови точки за световната Еко купа

89
0

Калин Дедиков и Николай Китанов спечелиха нови точки за световната Еко куп, при това в рали в родината ни. Те участваха в първото издание на Еко рали България – кръг от световния шампионат на ФИА за автомобили с алтернативни горива.

На церемониалния старт на ралито пред Гранд хотел София застанаха 21 участника, а на следващия ден започнаистинската надпревара. Общият маршрут бе 542 км (135 състезателни). Ралито мина през Правец, Ловеч, Боровец и завърши отново в София.

При този формат ралита не се затварят пътищата, по които преминава маршрутът, а състезателите са длъжни да спазват правилата за движение и постоянно да поддържат предварително зададена средна скорост. Това налага организаторите внимателно да подберат трасето на състезанието и да подготвят прецизно времеизмерване. Тези условия не бяха спазени и в движение се наложиха промени в пътната книга и графика, като имаше и постоянно разместване на резултатите. Победител очаквано стана италианецът Масимо Ливерани, който е и претендент за световната титла в шампионата.

Най-добре класираният за световната купа до този момент български екипаж Калин Дедиков и Николай Китанов от Октан рали тийм взеха участие в състезанието отново с Dacia Logan, снабдена с газова инсталация Landi Renzo, с която седмица по-рано спечелиха първите си точки в Тесла рали в Сърбия. В Еко рали България те се доближиха до рекордния си разход от 4,91 л и постигнаха разход на гориво от 5,39 л пропан-бутан на 100 км заради включените в маршрута на състезанието преминавания през магистрала.

В състезанията от световната Еко купа е практика големи имена в автомобилния спорт да участват в подкрепа на избрана благородна кауза или на хуманитарна организация – това сториха в първия кръг в Монте Карло навигаторът на Себастиен Льоб Даниел Елена, неговото протеже Себастиен Шардоне и т.н. Екипажът на Октан рали тийм Дедиков и Китанов също се възползва от наложената добра практика и за второ поредно състезание подкрепи хуманната кауза на фондация „Очи на четири лапи”. Тяхната Dacia беше брандирана с логото на фондацията, като по този начин двамата се надяват да допринесат за информираността на хората за трудностите на незрящите, когато се придвижват в градска среда и да изразят съпричастността си към тях.

В „Еко рали България” състезателите на „Октан тийм” Дедиков и Китанов допълниха ценни точки към актива си за световната купа за алтернативни горива. Те бяха класирани на шесто място в генералното подреждане и благодарение на тях Dacia зае пето място в класирането в шампионата на конструкторите. Следващият кръг от световната купа е на 27-ми септември в Канада, а в програмата на екипажа на Октан тийм е да вземе участие в Гърция на 5 октомври в поредния кръг от шампионата.