Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Почина Дитрих Матешиц

Почина Дитрих Матешиц

5619
0
Дитрих Матешиц
Дитрих Матешиц; снимка: Мирко Щанге

Дитрих Матешиц, собственикът на отборите Ред Бул и Алфа Таури във Формула 1, почина на 78 години на 22 октомври. Информацията бе съобщена от няколко достоверни източника, след като слух за кончината на австрийския милиардер се появи след Гран при на Сингапур. Кристиан Хорнер събра екипите на Ред Бул и Алфа Таури на пистата Circuit of the Americas, за да им съобщи новината.

Роден на 20 май 1944 г. в Санкт Марин им Мурцал в Щирия, Австрия в семейство с австрийско-словенски произход. И двамата му родители са учители. Завършва виенския икономически университет през 1972 г. Започва да работи за Юниливър, впоследствие отива в Блендакс. Пътува по света по работа, свързана с маркетинга на продуктите на компанията. В Тайланд открива напитката Кратинг Денг, което преведено буквално означава „червен бик“. През 1984 г. основава компанията Ред Бул заедно с тайландския бизнесмен Чалео Йоовидя. Напитката със същото име е представена в Австрия през 1987-ма и впоследствие се превръща в световен лидер на пазара на енергийни напитки. Матешиц притежава 49% от компанията, останалите 51% са на семейството на починалия през 2021 г. Йоовидя.

След като постига огромен успех с Ред Бул Матешиц започва да инвестира в спортове, които според него отговарят на имижда на напитката – основно екстремни дисциплини

Навлиза и в автомобилния спорт. Във Формула 1 първо е спонсор на Заубер, впоследствие купува дял от тима, но прекратява взаимоотношенията с Петер Заубер през 2001 г. В края на 2004 г. купува екипа на Ягуар, който преименува на Ред Бул. Отборът му е с база в Милтън Кийнс, Великобритания и се състезава от сезон 2005. През септември 2005 г. купува втори отбор в F1 – Минарди, тогава собственост на Пол Стодарт. Този тим кръщава Торо Росо („червен бик“ на италиански). Няколко години по-късно отборът получава ново име – Алфа Таури, модната марка на Ред Бул. В периода 2006-2011 г. Матешиц притежава Тийм Ред Бул, състезаващ се в НАСКАР.

През 2004 г. Матешиц купува пистата А1 Ринг в родината си Австрия

Преустроява я според съвременните стандарти за писти. Получава и категория от ФИА, позволяваща там да се провеждат и Формула 1 надпревари, на практика връщайки шампионата в Австрия. Трасето е прекръстено на Ред Бул Ринг.

Футболният клуб Залцбург също е собственост на Ред Бул, както и Ню Йорк Ред Бул – бившият МетроСтарс (американски футбол). Има още няколко футболни отбора в различни части на света, хокеен тим в Мюнхен, Германия.

Матешиц е първият австрийски милиардер. Личното му състояние се оценява на близо 25 милиарда долара. Притежава колекция от стари самолети, които са изложени в прочутия Хангар 7. Самият той има пилотски лиценз и лети с някои от самолетите си. Никога не се е женил, но има син. През последните години от живота си живееше във Фушл ам Зее в родината си. Притежава остров на име Лаукала във Фиджи, който купува от семейство Форбс за 7 милиона паунда.