Начало MotoGP News Дукати официално потвърди Марк Маркес за 2025 и 2026 г.

Дукати официално потвърди Марк Маркес за 2025 и 2026 г.

381
0
Марк Маркес
Марк Маркес, снимка Дукати

Дукати официално потвърди привличането на Марк Маркес. Шесткратният световен шампион ще кара за заводския отбор на марката през 2025 и 2026 г. Маркес ще си партнира с действащия световен шампион в MotoGP Франческо Баная.

Новината за идването на Марк Маркес в заводския отбор на Дукати беше една от най-лошо пазените тайни в падока на MotoGP. В понеделник няколко медии съобщиха, че испанецът е избран да заеме второто място в заводския отбор на марката. Маркес заменя Енеа Бастианини, който се очаква да премине в тима на Tech3

В края на миналия месец се породиха спекулации, че Марк Маркес ще кара за Прамак Дукати. Испанецът обаче беше категоричен, че не желае да преминава в друг сателитен отбор. Той даде да се разбере, че за да остане в Дукати, трябва да остане в Грезини, или да се прехвърли в официалния отбор.

Тази година Марк Маркес кара мотора от 2023 г. за тима на Грезини. 31-годишният състезател направи страхотно впечатление, след като записа три подиума в основни състезания и пет в спринтовите. В момента Марк Маркес заема третото място в класирането и е един от претендентите за световната титла.

В края на миналата седмица изглеждаше, че от Дукати са избрали да подпишат с Хорхе Мартин. Вицешампионът за 2023 г. беше категоричен, че иска да бъде част от заводския отбор. В противен случай той заплаши, че ще отиде при друг производител.

В понеделник вечерта беше обявено, че Мартин е подписал многогодишен договор с Априлия. Малко след това стана ясно, че Бастианини отива в семейството на КТМ. Това на практика потвърди неофициално преминаването на Марк Маркес в Дукати.

Днес Дукати най-накрая потвърди привличането на Марк Маркес. Испанецът ще кара за заводския отбор следващите две години и ще си партнира с действащия световен шампион в MotoGP Франческо Баная

„Много съм щастлив, че ще мога да нося червените цветове на заводския отбор на Дукати в MotoGP през следващия сезон. По принцип още от първия контакт ми хареса да карам Десмоседичи GP и веднага се адаптирах добре|, сподели Маркес.

„От този момент нататък знаех, че целта ми е да продължа по този път, да продължа да се развивам и да премина в отбора, в който Пеко Баня е световен шампион вече две поредни години. Щастлив съм, че мога да направя тази голяма крачка през 2025 г. Благодарен съм и за доверието, което Дукати ми оказа.“

„Накрая искам да благодаря на Надя, Карло, Микеле и цялото семейство на Грезини Рейсинг за това, че отвориха вратата на своя отбор за мен в деликатен момент от моята кариера. Сега ще продължим да се забавляваме и да даваме всичко от себе си в оставащото до края на настоящия сезон, което е моят приоритет в момента“, добави испанският състезател.

От Дукати официално потвърдиха за раздялата с Мартин и Бастианини и приветстваха Маркес в редиците си.

„Преди всичко искам да благодаря на Енеа Бастианини и Хорхе Мартин за цялата им работа с нас през последните няколко години. Искам да им пожелая всичко най-добро занапред. През този сезон те показаха, че са достигнали невероятно ниво. Затова сме сигурни, че те ще бъдат в борбата за титлата до края“, каза Джиджи Дал’Иня.

„Вземането на решение за новия съотборник на Баня в екипа на Дукати не беше лесно. Имахме списък с много силни състезатели, от които да избираме. В крайна сметка изборът ни падна върху един безспорен талант като Марк Маркес.“

„Само за няколко състезания той успя да се адаптира перфектно към нашия Десмоседичи GP. Вродената му амбиция го подтиква да се развива непрекъснато. В бокса ще имаме двама пилоти, които заедно имат спечелени 11 световни титли. Възможността да разчитаме на техния опит и зрялост ще бъде безценна и за нашето израстване“, добави генералният мениджър на италианската марка.