Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Джеймс Кий замества Вили Рампф в Заубер

Джеймс Кий замества Вили Рампф в Заубер

63
0

Джеймс Кий ще е новият технически директор на BMW Заубер от 1 април тази година, съобщиха официално от отбора. Вили Рампф сдава поста, който заемаше в продължение на 10 години на напусналия Форс Индия специалист и напуска екипа.

– Първият път, когато видях съоръженията в Хинвил, веднага видях какви възможности ми се разкриват. Аеродинамичният тунел, суперкомпютърът, експертното ниво на тима са изключително убедителни. В Заубер има сериозен потенциал, а като се има предвид непрекъснато променящата се среда в F1, смятам, че отборът е в чудесна позиция в настоящия момент. Благодарен съм на досегашния си тим за изминалите 12 години, които изкарах с тях, но сега нямам търпение да започна новата си работа. Бих искал да благодаря на Петер Заубер и екипа му за тази великолепна възможност – коментира 38-годишният инженер.

Роденият на 14 януари 1972 г. специалист е възпитаник на техническия университет в Нотингам. Понастоящем той се подготвя за преместването си от Уоруик (Великобритания) в Хинвил. През 2005 г. става технически директор на Мидланд и запази поста при превръщането на отбора последователно в Спайкър и Форс Индия.

Петер Заубер отбеляза, че Кий има сериозен опит в спорта и специално отдели внимание на миналогодишния VJM02, с който Форс Индия спечелиха полпозишън, подиум и записаха най-бърза обиколка в състезание.

– Джеймс идва от частен отбор и е наясно как се работи с ограничен бюджет – продължи швейцарецът. – При нас ще има възможност да се възползва от технологии на най-високо равнище. Знаех за плановете на Вили [да напусне] от известно време и напълно разбирам решението му. Той постигна невероятни неща с екипа ни и му благодарим много за всичко.

56-годишният Рампф също отправи благодарности към тима и Петер Заубер в частност за дадения му шанс да работи и да се развива във Формула 1.

– Върших си работата с много страст в продължение на десет години, но е време да предам щафетата – допълни той.