Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Един или два стопа за смяна на гуми на Интерлагос

Един или два стопа за смяна на гуми на Интерлагос

108
0

Един или два стопа за смяна на гуми ще направят пилотите в Гран при на Бразилия. Такива са очакванията на доставчика Пирели за пистата Интерлагос. На разположение на отборите ще са типовете медиум, софт и суперсофт. Същите бяха те и през миналата година, когато повече пилоти изкараха надпреварата с един бокс.

През тази обаче въпросните типове са по-меки с една стъпка спрямо 2017 г., а и задължителните минимални налягания са по-високи. На предните гуми те трябва да са 23.0 psi срещу 22.5 миналия сезон, и 21.0 psi спрямо 20.0 преди 12 месеца. А това означава, че може да се наложи пилотите да направят 2 стопа.

За пилотите в топ 10 най-вероятната стратегия с 2 стопа изглежда потегляне със суперсофт, след около 20 обиколки преминаване към софт и след 30 тура с тях завършване в последните 20-ина отново със супермеките гуми. Ако решат да изкарат с 1 стоп, те ще трябва да изкарат поне 25 обиколки със суперсофт, а след това още 46 със софт или медиум.

Определено по-лесно ще бъде изпълнението на тактиката с 2 бокс ако се стартира със софт и след това се премине към медиум след 30-ина обиколки. Но за целта пилотите ще трябва да преминат 2-ата част на квалификацията с меките гуми.

По правилник пилотите трябва да запазят по един нов комплект суперсофт за 3-ата част на квалификацията, а за състезанието да разполагат с по 1 комплект софт или медиум, независимо дали нови или използвани, като само единият от тях е задължителен за използване. Изборът на типове гуми на всички пилоти можете да видите на графиката вдясно.

Всички тези сметки обаче може да се окажат ненужни, тъй като прогнозите за времето са за сериозни валежи и в 3-те дни от уикенда. Шансовете за дъжд в състезанието в неделя са над 50%.