Начало Рали Екатерина Стратиева трета в европейския рали шампионат

Екатерина Стратиева трета в европейския рали шампионат

82
0
Екатерина Стратиева,Кармен Поенару

Екатерина Стратиева се класира трета в европейския рали шампионат за 2012 г. при автомобилите с един двигателен мост. ФИА оповести окончателното генерално класиране в първенството и в него българката и навигаторката й Кармен Поенару (Румъния) заемат почетната позиция.

Дамският тандем е третият български екипаж (след Крум Дончев през 2007-ма и Тодор Славов през 2009 г.), който успява да влезе в тройката на сериите. Стратиева взе участие в 5 кръга от този шампионат за 2012 г. – в Хърватска, Белгия, Чехия, България и Швейцария.

Безкрайно съм щастлива от постигнатото през този сезон! Подбирах състезанията по трудност и спрямо това от къде ще натрупам повече опит, а не от къде мога просто да взема точки и да нямам конкуренция! Екипът ми от Румъния свърши доста добра работа. С Кармен достигнахме синхрон въпреки езиковата бариера, което определено беше проблем в началото – коментира Катя. – Замисляйки се по-сериозно, тази година бе доста тежка за нас. С минимален бюджет се включихме в 5 кръга от ERC и 5 от IRC, първите два в Румъния и 3 старта в България. Много малко бяха за мен моментите, в които сложих чисто нови сликове на състезателния автомобил. Доста лишения се наложи да направим откъм електроники, специални горива и т.н., но вярвам че един ден ще имам възможността да се движа нормално. Не съжалявам за това, защото през целия сезон се стремях да бъда бърза с износените гуми и нормалното гориво и знам, че това ще ми помогне за момента, в който наистина ще имам всичко необходимо.

Стратиева призна, че все още не може да осъзнае какво и как се е случило през изминалия сезон.

Това класиране е второто по-значимо нещо в автомобилната ми кариера. Първото бе, когато ми връчиха приза в памет на Ричард Бърнс за млади и надеждни таланти. Той бе даден за първи път в света на жена, и то българка. Това се случи тази година на рали България, където взехме трето място в 2WD. Друг важен момент е, че достигнах тази година и първото място в световната ранглиста при жените. Благодаря много на семейството ми и на Булстрад и Автомотор, които ме съпровождаха целия сезон! – каза още Екатерина.

След неприятния инцидент, който претърпя в Истанбул това лято (бе нападната от въоръжен мъж, който впоследствие бе осъден на 10 години затвор), Стратиева ще трябва да пречупи страховете си и да се върне там за официалната церемония по награждаването на ФИА, за да вземе полагащия й се бронз.

През август мислех, че цялата ми кариера ще пропадне. Изобщо не съм се и надявала, че отново ще мога да влезна във форма и да продължа да се бора по невероятните трасета из света! – призна още състезателката.