Начало Автомобилни новини Елегантното купе Enyaq Coupe iV е премиерата на Skoda на Автомобилен салон...

Елегантното купе Enyaq Coupe iV е премиерата на Skoda на Автомобилен салон София

3694
0

Елегантното купе Skoda Enyaq Coupe iV е новото попълнение в гамата на Enyaq iV и премиерата на щанда на марката на Автомобилен салон София 2022

Автомобилът има още по-въздействащ дизайн и независимо от спортните си форми предлага щедро пространство и обем на багажника от 570 л. Коефициентът на челно аеродинамично съпротивление (cd) със стойност 0.234 също е подобрен в сравнение с Enyaq iV. В зависимост от спецификацията, това позволява пробег до 545 км в WLTP цикъла, което прави автомобила напълно подходящ за пътуване на дълги разстояния. Има избор от два размера на батерията, задвижване на задни или всички колела и четири варианта за мощност между 132 kW и 220 kW (RS вариант) за Enyaq Coupe iV. Както и при Enyaq iV, дизайнерски селекции заместват класическите нива на оборудване в интериора.

Enyaq Coupe iV и Enyaq iV се произвеждат в главния завод на Skoda в Млада Болеслав. Това ги прави единствените базирани на MEB платформата автомобили от Volkswagen Group в Европа, които са създадени извън Германия. Благодарение на своята структура и дълго междуосие, модулната платформа за електрически автомобили MEB позволява нови възможности от гледна точка на пропорции на купето и дизайн. Високоволтовата батерия за задвижващата система е изцяло вградена в пода на автомобила и тъй като електрическите автомобили нямат трансмисионен тунел, пътниците на задните седалки разполагат с особено широко пространство.

Новият купе модел се предлага в четири нива на мощност

Най-ниската предлагана мощност е 132 kW за версията със задно задвижване Skoda Enyaq Coupe iV 60, която е оборудвана с 62 kWh батерия (нето: 58 kWh). Skoda Enyaq Coupe iV 80 също има задно задвижване и произвежда 150 kW със своята 82-kWh батерия (нето: 77 kWh). Освен тази по-голяма батерия, Skoda Enyaq Coupe iV 80x и Skoda Enyaq Coupe RS iV разполагат с втори мотор на предния мост. Благодарение на него имат задвижване на всички колела. Skoda Enyaq Coupe iV 80x има мощност 195 kW.

Топ версията Skoda Enyaq Coupe RS iV предлага цели 220 kW и максимален въртящ момент 460 Nm. Това е първата изцяло електрическа Skoda RS. Някои от отличителните ѝ характеристики са подчертана динамика на шофирането, многобройни черни дизайнерски елементи и червена светлооразителна лента по цялата дължина на задната страна на автомобила, типична за RS моделите на марката. Enyaq Coupe RS iV може само за 6,5 секунди да ускори от 0 до 100 км/ч и достига максимална скорост от 180-200 км/ч повече от всеки друг вариант на новото купе. Предлага се ексклузивно във внушителен зелен Mamba Green цвят.

Сред експонатите на Skoda на Автосалона е и Fabia от четвърто поколение

От премиерата си през 1999 г. досега Fabia обединява ценностите на марката. Тя съчетава високи нива на активна и пасивна безопасност с просторен интериор и отлично съотношение между цена и качество. Предлага също компактни външни размери, икономични двигатели и многобройни Simply Clever решения. Fabia отлично посреща нуждите на млади семейства или млади професионалисти и е идеална за втори автомобил. Между настоящите коли на Skoda, тя е вторият най-дълго съществуващ модел.

С портфолио от пет икономични бензинови двигателя (от 48 kW до 110 kW) и гъвкаво управление Fabia е отлично подготвена за път както на къси, така и на дълги разстояния. Компактните й размери я правят идеална за градския трафик. Всички пет двигателя са от новото EVO поколение на Volkswagen Group и предлагат в по-голямата си част комбиниран разход на гориво от приблизително пет литра на 100 км в WLTP цикъла. В комбинация с 50-литров резервоар за гориво вместо стандартния 40-литров, това позволява пробег от над 950 км. 1.5 TSI моделът предлага 110 kW (150 PS) мощност чрез своите четири цилиндъра и стандартно се предлага със 7-степенна DSG скоростна кутия.

Посетителите на Автосалон София 2022 могат да видят още Karoq и Kodiaq

От представянето на Karoq през 2017 г. като втория модел в SUV гамата са произведени над половин милион автомобила. Компактният SUV модел в момента се продава в 60 държави.

Новият Karoq се характеризира с обновения въздействащ дизайнерски език на Skoda с кристални елементи. Двигателите са пет, икономични, от последното EVO поколение на Volkswagen Group. Два дизелови и три бензинови мотора осигуряват мощности от 81 kW (110 PS) до 140 kW (190 PS). 2.0 TSI двигателят с мощност 140 kW (190 PS) е ексклузивен за Karoq Sportline. Стандартно се предлага със задвижване на всички колела. За 2.0 TDI с мощност 110 kW (150 PS) 4×4 задвижването е опционално.

Приблизително четири години след появата на Kodiaq Skoda обнови SUV модела в средата на 2021 г. Гамата от икономични EVO двигатели включва по-мощен TSI двигател за Kodiaq RS. Освен тази спортна топ версия чешкият автопроизводител продължава да предлага своя SUV модел в нива на оборудване Active, Ambition и Style, както и версии SPORTLINE и L&K.