Начало Автомобилни новини Електрическият Hyundai Inster с технологии Smart Sense

Електрическият Hyundai Inster с технологии Smart Sense

79
0
Hyundai Inster с технологии Smart Sense

Усъвършенстваната система Smart Sense на Hyundai подпомага водача и повишава безопасността. Наред с това тя осигурява повече спокойствие – важен фактор за насладата от пътуването.

Изцяло новият електрически Inster е позициониран между моделите от сегментите А и В. Той, е оборудван с редица системи Smart Sense, които обикновено може да бъдат открити в автомобили от по-високия сегмент. Системите следят заобикалящата среда,   предотвратяват сблъсъци, предупреждават за автомобили в сляпата зона и предпазват от потенциални опасности. Така те правят шофирането по-комфортно, по-безопасно и много по-забавно.

Асистент за шофиране по магистрала 1.5

Системата Highway Driving Assist (HDA) 1.5 помага на водача да поддържа зададена скорост и дистанция от предния автомобил. Същевременно държи Inster центриран в лентата му – дори и в завоите. Предимствата на HDA 1.5 са особено видими по време на дълги пътувания по магистрала, при интензивен трафик или монотонно шофиране.

Интелигентен круиз контрол със Stop & Go (SCC)

Интелигентният круиз контрол (SCC) поддържа безопасна дистанция с помощта на предни радарни сензори, като интелигентно задейства спирачките и регулира скоростта. SCC с функцията Stop & Go може да спре и когато пътят се освободи, да ускори отново до зададената скорост.

Интелигентен асистент за ограничаване на скоростта

Интегрираният в SCC интелигентен асистент за ограничаване на скоростта (ISLA) информира за текущото ограничение на скоростта. Функцията регулира автоматично настройките на круиз контрола, съобразявайки се с променящите се ограничения. За да предотвратява превишаването им, ISLA използва данни от навигацията и предната камера за разчитане на пътни знаци.

Асистент за спазване/следене на пътната лента

Асистентът за спазване на лентата на движение (LKA) задържа автомобила в лентата, като следи маркировката на пътя. Ако започнете да напускате лентата си, без да сигнализирате, той изпраща визуални и звукови сигнали. Системата използва усилвателя на кормилното управление (MDPS), за да прилага фино противозавиващо движение, което връща автомобила в средата на лентата. Асистентът за следене на пътната лента (LFA) отива още по-далеч. Той държи Inster в лентата му, като подпомага управлението постоянно – дори в завои.

Предупреждение за повишено внимание при шофиране (DAW)

DAW анализира нивото на внимание на човека зад волана по време на шофиране. Ако открие умора или невнимание на водача, системата издава предупреждение и препоръчва почивка. DAW се включва автоматично и може да се деактивира в настройките на ADAS.

Асистент за избягване на сблъсък отпред 1.5 (FCA)

За да предотврати сблъсък с непредвидени препятствия, асистентът за избягване на сблъсък отпред (FCA) 1.5 прилага автоматично спиране. Използвайки радара и предната камера, системата сканира пътя пред автомобила. Тя предупреждава за забавящи се или спрели превозни средства, велосипедисти или пешеходци. Ако водачът не реагира навреме и има опасност от сблъсък с насрещно движещо се превозно средство, FCA 1.5 автоматично прилага пълна спирачна сила. Функцията FCA 1.5 е включена по подразбиране и може да бъде изключена в настройките на ADAS.

Асистент за дълги светлини (HBA)

За максимално добра видимост Inster предлага асистент за дълги светлини (HBA). Когато се активира, системата сканира за движещи се в обратна посока автомобили и автоматично превключва между дълги и къси светлини. След разминаването тя отново активира дългите светлини.

Система за сигнализиране при потегляне на автомобила отпред (LVDA)

Предупреждението е особено удобно в ситуации на спиране и потегляне, като например в задръствания и на светофари. С помощта на сензори и камери системата следи автомобила отпред и предупреждава, когато той започне да се движи отново. Като свежда до минимум времето за реакция, Inster осигурява по-плавен и ефективен поток на движение.

Предупреждение за пътници на задната седалка (ROA)

За да осигури безопасността на пътуващите отзад, Inster е оборудван с функция за предупреждение за пътници на задната седалка (ROA). Ако изключите двигателя и излезете от автомобила, системата напомня със звуков сигнал и съобщение в клъстера да проверите задната седалка за пътници или забравени предмети.

Hyundai Inster с технологии Smart Sense се очаква в България към края на 2024 година в представителствата на Индустрил Комерс КО – официален дистрибутор на Hyundai.