Начало Автомобилни новини Електрическото Volvo EX90 пътува към първите си клиенти

Електрическото Volvo EX90 пътува към първите си клиенти

328
0
Volvo EX90

Първата партида от електрическия SUV модел Volvo EX90 е на път към дилърите в Съединените щати и Европа. Първите клиенти ще получат автомобилите си преди края на този месец.

EX90 е новият електрически флагман на Volvo Cars и поставя нови, ориентирани към човека стандарти за безопасност, устойчивост и технологии. По време на изпитанията пред са поставени високи изисквания и той е подложен на максимално натоварване. Главният изпълнителен директор Джим Роуън лично тества EX90 през последните няколко седмици. Заедно с колеги той предприе дълго пътуване през Съединените щати – от завода близо до Чарлстън в Южна Каролина до Калифорния.

„Начало на нова ера“

„След това пътуване мога уверено да кажа, че EX90 е най-добрият автомобил, който някога сме създавали. След като го карахме 950 километра през три американски щата при различни условия и пътни настилки, имам само положителни впечатления. Зареждането, управлението, комфортът на возене, тишината в купето и епичната аудиосистема, надеждността, технологията и усещането от интерфейса – никога не съм управлявал Volvo като това. EX90 е началото на нова ера за Volvo Cars и тя започва сега.“
Джим Роуън, главен изпълнителен директор на Volvo Cars

Наред с това EX90 е огромен скок за компанията: първи автомобил Volvo, оборудван с авангардна компютърна технология (core computing technology). Интегрираният AI компютър е базиран на платформата NVIDIA DRIVE. Тази технология, плюс Snapdragon Cockpit Platform от Qualcomm Technologies и софтуер, разработен от инженерите на Volvo Cars, управляват ключовите функции в автомобила – от безопасност и инфотейнмънт до управление на батерията. Резултатът е по-отзивчиво и комфортно изживяване по време на шофиране.

Освен с вграден Google, EX90 е оборудван с комплект сензори, включително радари, камери и лидар от Luminar за подобрена безопасност. Събирането на данни от сензорите е съчетано с постоянно активна 5G връзка и редовни актуализации на софтуера. Това позволява с течение на времето функциите на автомобила да бъдат подобрявани и разширявани.

„Volvo EX90 въплъщава нашето бъдеще на изцяло електрически производител с автомобили, които стават по-добри с времето благодарение на основните компютърни системи и софтуерни актуализации. Това е доказателство за нашите глобални инженерни възможности и потвърждава нашето лидерство в технологичната трансформация в автомобилната индустрия.“
Джим Роуън, главен изпълнителен директор на Volvo Cars

„Най-безопасното Volvo за всички времена“

EX90 е базиран върху напълно електрическа технологична база с автономен пробег до 600 км (WLTP). Проектиран е да бъде най-безопасният автомобил, създаден някога от шведската марка. В него са вложени изобилие от нови технологии за пасивна и активна безопасност и софтуер, информиран от усъвършенствани сензори.

В много области EX90 е пионер. Той е първото Volvo с лидар и първото с core computing technology. Освен това е първият модел на Volvo с двупосочно зареждане, допринасяйки за по-балансирана мрежа и разширявайки  използването на възобновяеми енергийни източници. И е първият автомобил в света с Abbey Road Studios Mode. (Предлага се с опционалната аудиосистема Bowers & Wilkins от най-високо ниво.)

Производството на EX90 започна тази година в завода близо до Чарлстън, Южна Каролина, с капацитет до 150 000 автомобила годишно. През последните години тук са направени значителни инвестиции. Обновени са и са разширени редица съоръжения, бояджийските и каросерийните цехове. Заводът вече разполага и с модерна производствена линия за батерии. С тези инвестиции заводът в САЩ е добре подготвен за началото на обявената от Volvo Cars нова ера.