Начало Рали ERC стартира с Янеррали на 4 януари

ERC стартира с Янеррали на 4 януари

103
0

Сезон 2015 г. в автомобилния спорт стартира почти веднага след Нова година с Янеррали в Австрия и най-голямата надпревара за издръжливост – рали Дакар. Началото на австрийското състезание е на 4 януари (неделя), като състезанието ще продължи до 6 януари. Доста необичайното разписание се дължи на разпределението на празничните дни в страната.

Надпреварата слага началото на европейския рали шампионат по-малко от два месеца, след като Есапека Лапи спечели първенството за 2014 г. Това е първи кръг от първенството вече три сезона и екипажите са запознати със сериозното предизвикателство. Ралито е на сняг, като не е изключена възможността и за лед.

Последните две издания на Янеррали бяха решени в последната отсечка. През 2013 г. Ян Копецки взе драматична победа, докато през 2014-та триумфира Роберт Кубица. Полякът стартира финалния, 25-километров етап с 11,8 сек изоставане от Вацлав Пех. Изборът на гуми и изключителното му темпо обаче го изведоха начело, докато Пех предпочете сликове за своето Мини Джон Купър Уъркс S2000 и се бореше с липсата на прилепяне. Кубица бе сложил комбинация от зимни и гуми с шипове по диагонал.

Стартовият лист за изданието през 2015 г. включва Кайетан Кайетанович, Крейг Брийн, Робер Консани, Жан-Мишел Рау, Алексей Лукяник, Пех, Яромир Тарабус, Антонин Тлустяк. Сред изгряващите пилоти ще бъдат следени швейцарецът Джонатан Хирши, австриецът Херман Нойбауер и ERC джуниър шампиона Стефан Льофебр. Регистрациите за ERC са 30, като участниците ще са значително повече с местните екипажи – ралито е част от австрийския шампионат.

Прогнозата засега предвижда температури от -21 до -5 градуса за състезанието, чиято база е във Фрайщад. Очакват се и валежи от сняг. Ралито се състои от 18 отсечки с обща състезателна дистанция 237,8 км.