Начало Top Moto News Еспаргаро спечели квалификацията за Гран при на Каталуния

Еспаргаро спечели квалификацията за Гран при на Каталуния

11
0
Алейш Еспаргаро
Алейш Еспаргаро, снимка Априлия

Алейш Еспаргаро спечели квалификацията за Гран при на Каталуния. Пилотът на Априлия записа най-добрата обиколка в сесията за 1:38.190 мин. До него на първа редица в спринта и основната надпревара ще застанат Франческо Баная (Дукати) и Раул Фернандес (Тракхаус Априлия).

Каталуния е домакин на шестия кръг от сезон 2024 в MotoGP. Събитието се провежда на едноименната писта с дължина 4.567 км и разположена близо до град Монтмело. Това е второто от общо четири надпревари от тазгодишната кампания, които се провеждат в Испания. Вчера се проведоха първите две тренировки на питата край Барселона. Най-доброто време записа Еспаргаро. Испанският ветеран е фаворит за квалификацията, както и за спринта по-късно днес.

Малко преди началото на квалификацията се проведе втората свободна тренировка за Гран при на Каталуния. Най-добро време в сесията отново даде Еспаргаро. Зад него се наредиха Баная, Морбидели, Мартин и Акоста. Така пилотът на Априлия отново показа страхотната си форма на това трасе.

Условията преди началото на първия сегмент от квалификацията бяха добри. Температурата на въздуха беше 20 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 23. Тези стойност щяха да се покачат с напредване на деня. Вероятност за валежи нямаше, въпреки облаците над трасето в Каталуния.

Ди Джанантонио даде най-доброто време в първата част от квалификацията за Гран при на Каталуния в MotoGP. Второто място беше заето от Раул Фернандес. Двамата продължиха участието си във втория сегмент от сесията.

Първи под чертата останаха Марк Маркес и Алекс Маркес от тима на Грезини Дукати, както и Мигел Оливейра (Тракхаус Априлия). На шеста стартова редица бяха Марко Безеки (VR46 Дукати), Фабио Куартараро (Ямаха) и Йохан Зарко (LCR Хонда). Следващата стартова редица беше за Аугусто Фернандес (Tech3 GasGas), Такааки Накагами (LCR Хонда) и Жоан Мир с Хонда. Последните позиции на пистата в Каталуния бяха за Лука Марини и Щефан Брал с мотори на Хонда.

Борбата във втората част от квалификацията за Гран при на Каталуния беше много оспорвана. Еспаргаро даде най-добро време и още веднъж подобри рекорда на пистата. До него се наредиха Баная и Раул Фернандес. Състезателят на Тракхаус Априлия първоначално загуби последната си обиколка, но после тя беше възстановена

На втора редица се класираха Брад Байндър (КТМ), Педро Акоста (Tech3 GasGas) и Фабио Ди Джанантонио (VR46 Дукати). На трета редица бяха Хорхе Мартин (Прамак Дукати), Алекс Ринс (Ямаха) и Джак Милър (КТМ). Топ 12 допълниха Франко Морбидели (Прамак Дукати), Енеа Бастианини (Дукати) и Маверик Винялес с Априлия.