Начало Рали Еванс с най-добро класиране във WRC кариерата си

Еванс с най-добро класиране във WRC кариерата си

67
0
Елфин Еванс

Елфин Еванс отскоро е титуляр в световния рали шампионат, но направи страхотно представяне в третия кръг от първенството, финиширайки четвърти в Мексико. Съотборникът му в М-Спорт Мико Хирвонен имаше повече проблеми, но се пребори за осма позиция.

Британският пилот демонстрира истинска зрялост в трудното състезание, контролирайки темпото си и натискайки газта в подходящите моменти. Еванс твърдо е решен да натрупа максимален опит този сезон и с оглед на тази цел отказа да поема каквито и да било рискове. Отстъпи в борбата с Тиери Нювил (Хюндай), но не съжаляваше, че не взе подиум в надпреварата.

Определено не пристигнах за ралито с очакване да финиширам четвърти. Идеята беше просто да завърша и дори само това щеше да е чудесно постижение, като се има предвид колко малко опит на подобен тип отсечки и колко топпилоти имаха инциденти! – коментира Елфин. – Направихме няколко силни представяния в отделни етапи и набелязахме някои аспекти за подобрение в течение на уикенда. Всичко това е част от процеса на обучение, като сега наистина нямаме търпение за Португалия.

Хирвонен получи техническа повреда в петък, но все пак успя да продължи. Той използва остатъка от надпреварата, за да изпробва различни настройки за предстоящите ралита. Финландецът дори даде трето време в пауърстейджа и взе допълнителна точка за представянето си.

Жалко, че така се получиха нещата в първия ден, но понякога това е част от играта. Вероятно щяхме да се борим за подиума, може би дори за второ място. Въпреки всичко обаче можем да извлечем много положителни неща от състезанието. Вярвам, че ще сме в състояние да водим битка по-нататък през сезона. Успяхме да изпробваме някои неща с колата и съм доволен от наученото. Имаме няколко идеи как да направим още подобрения – заяви Мико.

Шефът на отбора Малкълм Уилсън коментира, че уикендът в Мексико е бил окуражителен за екипа му:

Елфин бележи чудесен прогрес и четвъртото му място е напълно заслужено. Не влезе в ненужни битки, свърши точно това, за което го помолихме. Беше много зряло каране от пилот с потенциал за огромно развитие. Прекрасно е, че видяхме и Мико да си връща хъса. Проблемът му бе истинско разочарование, но след това се пребори по начина, неоставящ и капка съмнение, че не е загубил нищо от амбицията и решителността си за победа.