Начало Други Европейска слава за Alpine

Европейска слава за Alpine

31
0
Alpine

Възраждането на Alpine бе отбелязано със завръщането на марката в моторния спорт, а в дебютния си сезон Alpine бе възнаграден с титлата в европейските серии Льо Ман за 2013 г. Програмата на Signatech-Alpine за сезона бе потвърдена на 8 март и след това тимът постигна страхотен успех в съвсем кратки срокове. Приоритет бяха участието в 24 часа на Льо Ман и в шампионата на Стария континент.

В шестте месеца след потвърждаването програмата на тима Alpine A450 записа няколко отлични резултата: от силното представяне в Льо Ман (донесло на тима наградата ESCRA за най-добра техническа поддръжка) до първата титла в модерната ера на марката.

Само две седмици след забележителната победа в Унгария Signatech-Alpine се нареди за старта на 3-те часа на Пол Рикар с взор, вперен в ELMS титлата. Това стана 39 години след последната титла на Ален Серпажи, Жерар Ларус, Жан-Пиер Жабуи и Ален Кудини. В провелото се през изминалия уикенд състезание Пиер Раг класира Alpine A450 на втора редица на грида. Той направи предпазлив старт на състезанието. След него в кокпита седна Нелсон Панчиатици, който бе принуден да влезе в бокса, за да смени повреден волан. Превъзмогвайки този непредвиден пит, Нелсон си проправи път обратно към челото на колоната, за да грабне титлата, която в един момент изглеждаше, че се изплъзва от ръцете на Alpine.

В крайна сметка Alpine A450 с №36 се изкачи от седмо до четвърто място, след като подобри най-добрата си обиколка в състезанието и след един последен питстоп за Панчиатичи, необходим му да завърши 3-часовото състезание. Напрежението не попречи на Нелсон в битката му, а четвъртото място бе достатъчно за титлата на Alpine в ELMS 2013.

Tази титла е огромна награда за сезон, който, смятам аз, бе белязан от демонстрация, решителност и професионализъм – заяви Бернар Оливие след финала. – От самото начало на програмата бяхме достатъчно привилегировани, за да се възползваме от силната подкрепа на медиите и състезателните фенове. Искаме да посветим тази титла на тях. Вероятно това е само първата стъпка…

Шефът на Signatech Alpine Филип Сино заяви, че този резултат означава истинско завръщане на Alpine:

Този отбор е като едно семейство. Семейство, което работи много упорито. Не беше лесно, защото програмата стартира късно и ни отне известно време, за да задействаме всичко. Прекалено е рано да говорим за 2014 г., но разглеждаме възможността за пуснем два болида Alpine A450 в Льо Ман, като част от по-широка програма.

Пилотите на тима също бяха във възторг, включително Пиер Раг, който направи безупречен сезон:

Това е много трогателен, вълнуващ момент. Преживяхме няколко страшни мига, но основното е, че спечелихме шампионата. Тази титла демонстрира нивото ни, като направихме последователен напредък. Време е да отпразнуваме успеха си, който Signatech-Alpine заслужава на 100%!