Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел, Райконен и Екълстоун са сред най-богатите хора, живеещи в Швейцария

Фетел, Райконен и Екълстоун са сред най-богатите хора, живеещи в Швейцария

37
0

Четирикратният световен шампион Себастиан Фетел и носителят на короната в Гран при за 2007 г. Кими Райконен са сред най-богатите хора, живеещи в Швейцария. Те фигурират в списъка с 300-те най-заможни граждани на държавата, прочута с преференциалната си данъчна политика спрямо високи доходи.

Според класацията на швейцарското издание Биланц личното състояние на Фетел възлиза на 125 милиона евро. Немският пилот можел да го удвои до 2020 г. – само договорът му с Ферари за следващите три сезона във Формула 1 възлиза на 75 млн. евро, отделно има лични спонсорски договори.

Райконен е почти в края на класацията, с две позиции разлика спрямо главния изпълнителен директор на ФИАТ Крайслер и президент на Ферари Серджо Маркионе. Финландецът е със 104 милиона евро лично състояние.

Далеч напред обаче са седемкратният световен шампион Михаел Шумахер и управляващият търговските права на F1 Бърни Екълстоун.

Шумахер се възстановява в дома си, след като в края на 2013 г. падна по време на ски спускане и вследствие на получените контузии претърпя две мозъчни операции. Той бе около половин година в медицинска кома, бе прехвърлен в клиника в Лозана и накрая в дома си. Неговото състояние се изчислява на почти 700 милиона евро.

Екълстоун е още по-богат – той притежава близо 2,5 милиарда. В краткото описание към личността на Бърни изданието посочва водените три процеса срещу него за подкуп, които приключиха без присъди. В Ню Йорк съдът постанови, че случаят не е от юрисдикцията на Ню Джърси. В Лондон бе посочено, че Constantin Medien няма претърпени загуби от продажбата на F1 акциите през 2005-2006 г. Делото в Мюнхен пък приключи със споразумение с прокуратурата, вследствие на което Екълстоун плати 100 милиона евро, а досието му остана напълно чисто.

В края на октомври тази година англичанинът навърши 84 години. Той продължава да управлява Формула 1 и въпреки че отново се появиха слухове за негов заместник, няма признаци, че възнамерява скоро да се оттегли от ежедневния мениджмънт. В едно от последните си интервюта самият Екълстоун заяви, че щял да се откаже от работата, когато го изнесат в ковчег.