Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 e обмисляла идеята за участия с уайлдкард на млади пилоти

F1 e обмисляла идеята за участия с уайлдкард на млади пилоти

615
0
F1 2024
снимка, Ред Бул Контент Пуул

F1 е обмисляла добавяне на участия с уайлдкард за млади пилоти. Въпросът е бил включен на дневен ред по време на последното заседание на Комисията за Формула 1. В крайна сметка обаче тази идея не е срещнала нужната подкрепа от отборите и няма да бъде разглеждана отново.

Планът е бил да се въведе система за уайлдкард в F1. Тя трябва която да предлага възможности за участие на млади пилоти без опит. По този начин ще се даде шанс на повече млади състезатели да натрупат пробег с настоящите F1 болиди и да имат повече шансове да си осигурят място на грида

Идеята е била обсъдена по време на последното заседание на Комисията за F1 във вторник. Разбира се, че  една от точките, предложени за оценка на срещата, е била дали има основание да се въведе схема с уайлдкард.

Участието с уайлдкард ще предложи по-голяма възможност на начинаещи пилоти да придобият ценен опит в F1. Тази система вече се използва в различни шампионaти, включително MotoGP. Там има някои уикенди, в които се включват няколко допълнителни мотоциклета. Сред пилотите, които участват с уайлдкард са Дани Педроса, Пол Еспаргаро, Щефан Брадл и др.

Въвеждането на уайлдкард в F1 обаче би било много по-сложно от MotoGP. В този случай няма възможност отборите да участват с трети автомобили поради финансови и логистични съображения.

Не трябва да се забравя, че F1 отборите се съобразяват с правилата за горна граница на разходите, а много от тях вече се борят да не я надхвърлят. Така на практика няма финансова възможност за пускане на допълнителен автомобил на пистата.

Тази идея би била много трудно осъществима и от логистична гледна точка. F1 отборите вземат само две готови шасита за състезателен уикенд. Следователно има безкрайни усложнения за пускането на допълнителен автомобил. Трябва да се вземе предвид и персоналът, който ще работи по този болид, както и гаражното пространство в питлейна, което на някои писти е силно ограничено.

Единственият начин, по който системата с „уайлдкард“ би могла да работи в F1, е неопитният пилот да замества някой от редовните такива. Тази идея за размяна на пилотите се смята за основна идея на предложението на Комисията за F1 Въпреки това бързо се стига до заключението, че това няма да е добър ход нито за отборите, нито за феновете

Понастоящем идеята за участия с уайлдкард е замразена. От друга страна, F1 и отборите все още искат да оценят начините, по които да предоставят на новаците повече време на пистата. Най-логични е това да стане чрез допълнителни тренировъчни сесии.

Отборите от F1 се съгласиха, че може да има случаи, в които новобранци ще заместят някои от титулярните пилоти. Такъв беше случаят с Оливър Беърман в Джеда. Британският тийнейджър караше на мястото на Карлос Сайнц, който трябваше да бъде опериран. След това Беърман записа още няколко тренировки с Хаас. В началото на месеца отборът потвърди, че Беърман ще бъде един от титулярните пилоти през 2025 г.