Начало Избрани F1 обяви календара и формата на F1 Academy

F1 обяви календара и формата на F1 Academy

725
0
ФИА, Формула 1, F1
снимка: Спас Генев

F1 обяви календара и формата на F1 Academy. Това ще бъде първи сезон за изцяло женските серии с едноместни болиди, които се организират от световния шампионат на ФИА.

Сезон 2023 в F1 Academy ще включва 7 кръга и общо 21 състезания, които ще се проведат на територията на Европа и Северна Америка.  Кампанията ще стартира на 28 и 29 април на австрийската писта Ред Бул Ринг. Седмица по-късно ще бъде втория кръг на пистата Рикардо Тормо край Валенсия. След това F1 Academy ще посети трасето край Барселона в периода 19-21 май

После следва едномесечна пауза преди F1 Academy да се отправи към Нидерландия и пистата Зандвоорт. Следващите два кръга ще се проведат през юли на Монца и Пол Рикар. После шампионатът ще има тримесечна пауза преди да се насочи към пистата в Остин. Там F1 Academy ще бъде поддържаща серия на F1. Това ще даде възможност  на всички жени състезатели да покажат уменията си пред очите на своите колеги от Формула 1.

Участниците в F1 Academy ще разполагат с 15 дни за изпитания за 2023 г. Първият официален тест е насрочен ще се състои на 11 и 12 април в Барселона или две седмици преди началото на кампанията. Точният график на останалите тестови дни ще бъде разкрит през следващите седмици.

Според формата на състезателните уикенди в F1 Academy,  всеки кръг ще включва три състезания. Така ще се увеличи максимално времето на пистата, с което разполагат състезателите. Всеки уикенд ще започва с две 40-минутни свободни тренировки, последвани от две квалификационни сесии с дължина от 15 минути.

Първата квалификация ще определи стартовата решетка за откриващото състезание на уикенда, докато стартовият ред на състезание 3 ще бъде определен от втората квалификационна сесия.

След това осемте най-добри пилоти от първото състезание ще тръгнат отзад напред. Следователно те ще формират стартовата решетка за втората надпревара,  която ще продължи само 20 минути в сравнение със стандартната продължителност от 30 минути за другите две състезания.

Точковата система за двете основни състезания в F1 Academy ще бъде абсолютно същата като във Формула 1. Подобно на F2 и F3 осемте най-добри пилоти ще получат точки в по-краткото спринтово състезание. В този случай победителят ще получи общо 10 точки

Допълнителни две точки ще бъдат присъдени на пилота, заел първото място в двете квалификационни сесии. Също така във всяко от трите състезания ще се присъжда допълнителна точка за най-бърза обиколка. Разбира се условието е даденият участник да завърши в топ 10.

Сезон 2023 в F1 Academy ще включва 15 автомобила. Ръководството на новия шампионат вече обяви петте отбора, които ще се състезават. Това са АРТ Гран при, Кампос Рейсинг, Карлин, MP Motorsport и Према.

F1 Academy ще се състезава на нивото на Формула 4. Изцяло женският шампионат ще използва шаси Tatuus T421. То ще бъде съчетано с двигател Autotecnica с мощност 165 к.с. Подобно на F1, F2 и F3, Пирели ще доставя гуми и в тази поддържаща категория.

„Много ми е приятно да обявя календара на първия сезон на F1 Academy. Целта ни беше да можем да се състезаваме на възможно най-много писти за Гран при от F1, както и на трасета, които да бъдат голямо предизвикателство за пилотите“, сподели генералният мениджър на F1 Academy Брино Мишел.

„Отборите познават много добре тези трасета. Затова вярвам, че те ще могат да помогнат на младите си таланти да се справят бързо с тях. Бяхме обявили, че F1 Academy ще се състезава заедно с F1 на едно събитие. Фантастично е да бъдем част от уикенда на Гран При в Остин. Именно там ще приключи и първият сезон от шампионата, който ще бъде наблюдаван от падока на F1 и американската публика.“

„Има доста голяма разлика между последните два кръга в сезон 2023. Това се дължи главно на факта, че ще изпратим автомобилите и оборудването с кораб. Така ще спестим малко логистични разходи.“

„Освен това през 2023 г. ще има петнадесет дни тестове, които ще допълнят времето на пистата. Първите два дни ще бъдат в Барселона на 11 и 12 април. Останалите дати ще разкрием своевременно.“

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от F1 Academy (@f1academy)