Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 пилоти поискаха преразглеждане на системата за наказателни точки

F1 пилоти поискаха преразглеждане на системата за наказателни точки

890
0
F1 2024
снимка, Ред Бул Контент Пуул

F1 пилоти поискаха преразглеждане на системата за наказателни точки. Някои от като Логан Сарджънт и Серхио Перес дори я нарекоха „смешна“ и се надяват тя да бъде променена възможно най-скоро.

Всеки инцидент се разглежда от стюардите на ФИА. Те решават дали да наказват даден пилот от F1 да бъде наказан или той да се размине само с глоба или порицание. В някои случаи освен наказания се присъждат и наказателни точки. Натрупването на 12 точки за период от 12 месеца период води до забрана за участие в състезание

До момента никой пилот не е бил отстраняван от състезание заради събиране на 12 наказателни точки. Най-близо до това нещо е Кевин Магнусен. Пилотът на Хаас събра общо 10 наказателни точки след последните инциденти с негово участие и е близо до изхвърляне от състезание

Прилагането на точките при различните видове наказания в обаче предизвика безпокойство сред F1 пилотите. Логан Сарджънт например получи две наказателни точки в Гран при на Китай, след като бе признат за виновен за нарушение при движение зад колата за сигурност. Американецът се намираше малко зад Нико Хюлкенберг и не спази правилната линия, на която да се намира спрямо колата на сигурността.

Сарджънт смята, че системата се е превърнала в „шега“, след като не се присъждат наказателни точки при някои по-сериозно нарушения. Запитан дали смята, че системата за наказателни точки се нуждае от промяна, Сарджънт отговори така: „Мисля, че моето наказание [в Китай] беше изключително разочароващо. Наказанието е едно нещо. Да получиш наказателни точки за този случай беше малко като шега. Мисля, че през уикенда се случват много по-лоши неща, за които просто те порицават.“

„В квалификациите се е случвало автомобили да намалят скоростта пред мен и почти да се стигне до големи катастрофи. Въпреки това не се случва нищо. Но когато пресека линията едновременно с някой друг и дори не мога да го видя, получавам две наказателни точки. Затова мисля, че не се движим в добра посока“, каза още Логан Сарджънт.

Серхио Перес също се изказа по този въпрос. Пилотът на Ред Бул беше начело в класацията преди провиненията на Магнусен.

„Мисля, че и без това наказанията са сурови. Понякога вече си плащаш последствията за това и преди да добавим още наказателни точки. Като се има предвид, че сега имаме повече състезания, това е нещо, което определено трябва да се преразгледа“, каза Перес.

„Трябва да видите всички точки на пилотите при инцидент. Понякога има много точки, които вероятно са над границата, но правилото е такова. Надяваме, че това е нещо, което в бъдеще може да бъде преразгледано“, добави пилотът на Ред Бул.