Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 пилотите търсят изясняване на глобите, наложени им от ФИА

F1 пилотите търсят изясняване на глобите, наложени им от ФИА

37
0
ФИА

Пилотите от Формула 1 искат ФИА да изясни ситуацията с глобите, които им се налагат за нарушаване на правилата в питлейна. Причината е, че от световната федерация са ги уверили, че такива санкции няма да има заради сериозното увеличение на таксите за суперлицензи.

Организацията искаше да увеличи приходите си с около 40 млн. долара. Част от тях ФИА получи като допълнителен процент от приходите на спорта (тоест й бяха дадени от управляващия търговските права на F1 Бърни Екълстоун). Останалите дойдоха от драстичното скачане на таксите за участие и тези за суперлицензи. И двата вида плащания се формират чрез твърда основа и допълнителна сума за спечелени точки.

Въпреки че не очакваха глоби обаче, няколко състезатели отнесоха санкции по време на уикенда в Австралия – сред тях Фелипе Маса (Ферари), Нико Хюлкенберг (Заубер), Адриан Сутил (Форс Индия), Валтери Ботас (Уилямс). Проблемът бил обсъден подробно на срещата на асоциацията на пилотите (Grand Prix Drivers Association – GPDA). Очаква се сега представители на тази организация да се срещнат с хора от ФИА, за да обсъдят глобите.

Прегледахме нещата в GPDA, тъй като понастоящем ситуацията е малко неясна – обясни Хюлкенберг пред autosport.com.

По принцип глобите за превишаване на скоростта в питлейна са част от спортните правила. Това може да се окаже ключът към объркването.