Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фамен спира да ръководи Алпин в края на август

Фамен спира да ръководи Алпин в края на август

580
0
Бруно Фамен
Бруно Фамен, снимка Алпин

Бруно Фамен спира да ръководи Алпин в края на август. Това беше официално съобщено от тима. Френският специалист ще остане част от семейството на Алпин, но вече ще се занимава с програмите в други шампионати. Очаква се заместникът на Фамен да бъде обявен в най-скоро време.

Днес Алпин обяви, че Фамен че ще се оттегли от поста директор на отбора на във Формула 1 в края на август. За негов заместник се очаква да бъде избран Оливър Оукс. В момента той ръководи отбора на Хайтек, който се състезава във Формула 2 и Формула 3

Първоначално Фамин бе нает от Алпин да ръководи подразделението за двигатели в началото на 2022 г. В средата на 2023 г. той се издигна до вицепрезидент на отдела на моторспорт отдела на марката. Преди година той застана начело на тима от F1, след като неговият предшественик Отмар Шафнауер беше освободен. Макар да беше само временен вариант, Фамен продължи да ръководи Алпин и през този сезон.

Вчера се появи информация на racingnews365. Тя гласеше, че Алпин ще направи поредни структурни промени в тима от F1, продиктувани от Флавио Бриаторе. Италианецът е поискал Бруно Фамен да не ръководи повече отбора. Първоначално не се знаеше кой ще бъде наследник на французина.

Днес Фамен потвърди, че спира да ръководи тима от F1 в края на август. Той обаче не посочи кой ще заеме този пост. Малко по-късно Алпин публикува изявление, потвърждавайки новината.

„Алпин може да потвърди, че Бруно Фамен ще се оттегли от настоящата си роля на тим шеф на подразделението в F1 след края на август. Бруно ще отговаря за всички останали дейности в областта на моторните спортове на Рено Груп във Вири-Шатийон. Новият тим шеф ще бъде обявен своевременно.“

Фамен ще продължи да работи за Алпин. Френският инженер ще се върне в департамента за задвижващи системи във Вири-Шатийон. В същото време Рено продължава да преценява дали да продължи с плана си да превърне Алпин в клиентски отбор на Мерцедес. Фамен също така ще отговаря за проектите на групата в световния шампионат за издръжливост и Формула Е [с Нисан].

„През последната година удвоих дейностите си с ролята на вицепрезидент по моторните спортове. Там управлявам департамента във Вири-Шатийон и всички други проекти- WEC,  Дакар, Формула Е и други“, каза Фамен.

„Освен това изпълнявам функциите на управляващ директор на отбора в F1. Обмислям залозите на новия проект във Вири. Смятам, че ще бъде много по-полезно за компанията да посветя времето си и да концентрирам времето си върху дейностите там“, добави французинът.

Фамин настоя, че няма никакви проблеми с Бриаторе. Италианецът е основната причината до настоящото развитие на събитията в тима

„От известно време имаме нов изпълнителен съветник. Нямам никакви проблеми с Флавио“, каза той.

„През малкото време, което прекарахме заедно, мога да заявя, че нямам абсолютно никакъв проблем с него. Всички го познават. Той има свой път и свои собствени цели. Аз нямам никакъв проблем с това.“

„Смятам, че  ще бъде по-ясно, ако се оттегля от ролята на тим шеф в тима на Алпин в F1. Ще посветя оставащото си време там и ще се оттегля от ролята на тим шеф до края на август. След това ще се посветя изцяло на дейностите във Вири-Шатийон от 1 септември“, добави шефът на Алпин.