Начало Избрани Фенестрас: Роуланд може да бъде сравняван с Верстапен, ако се намира в...

Фенестрас: Роуланд може да бъде сравняван с Верстапен, ако се намира в най-добра форма

144
0
Оливър Роуланд
Оливър Роуланд, снимка Нисан

Бившият пилот на Нисан във Формула Е Саша Фенестрас направи интересно изказване. Французинът е на мнение, че Оливър Роуланд „може да бъде сравняван с Макс Верстапен, ако се намира в най-добра форма“. Фенестрас добави, че дори самият трикратният световен шампион в F1 е на същото мнение.

Роуланд така и не успя да стигне до титулярно място в F1. Британецът караше в GP2/Формула 2 и беше част от академията на Рено в периода 2015-2017 г. В края на сезон 2017 той финишира трети в крайното класиране в F2, като пред него беше настоящият пилот на Ферари Шарл Льоклер. Зад него пък бяха бившите пилоти на Уилямс Николас Латифи и Сергей Сироткин, както и Ник де Врис

Тъй като не успя да си намери място в F1, Роуланд се прехвърли към Формула Е с тима на Нисан. Преди това той записа един старт за Махиндра през сезон 2014-15. Същевременно британецът беше развоен пилот в Уилямс и посети някои от рейс уикендите във Формула 1.

Роуланд записа подиум още в първата си кампания във Формула Е през сезон 2018-19. През следващия сезон 32-годишния пилот спечели един от стартовете в Берлин и финишира пети в крайното класиране. Роуланд остана в Нисан до края на сезон 2020-21 и добави още два подиума в сметката си, преди да бъде освободен,

Британецът избра да продължи кариерата си в Махиндра Рейсинг. За нещастие, липсата на достатъчно конкурентен автомобил го отдалечи от челото на колоната. По време на престоя си в индийския тим Роуланд записа едно второ място на уличната писта в Сеул. В средата на сезон 2022-23 Роуланд напусна Махиндра и беше заменен от бившия пилот от F1 Роберто Мери.

От началото на тази година Роуланд отново е част от Нисан. Британецът направи огромна крачка напред и спечели две победи [първия старт в Мизано и втория в Лондон] и общо 7 подиума. В крайна сметка той финишира четвърти в крайното класиране и записа най-добрия резултат в кариерата си.

През последната кампания Роуланд си партнира с Фенестрас. Французинът коментира представянето на бившия си съотборник в Нисан. Според Фенестрас, британецът е бил един от най-талантливите пилоти, срещу които някога се е изправял.

„В началото на сезона си казах: „Искам да бъда лидер на отбора, искам да го победя“, сподели Фенестрас.

„Но в крайна сметка мисля, че това беше нереалистично, защото говорим за пилот, който бе в седмия си сезон във Формула Е“, добави французинът.

Фенестрас призна огромната разлика в опита на Роуланд и неговия. Той изтъкна, че много от най-добрите пилоти във Формула Е са прекарали много години в трупане на знания и опит, преди да започнат да се борят за резултат в челото 

„Това е шампионат, в който ще видите, че всички пилоти в челото са от години там, имат много опит, но са и много по-възрастни“, обясни Фенестрас. „Аз бях на 24 години [по това време] и нямах същия опит като пилот като него.“

Фенестрас направи атрактивно сравнение между Роуланд и Макс Верстапен. Французинът твърди, че бившият му съотборник е също толкова талантлив, колкото нидерландеца. Това мнение се е споделяло и от самия Верстапен

„Роуланд може да бъде сравняван с Верстапен, ако се намира в най-добра форма. Двамата се познават добре и са приятели. Самият Макс призна колко е жалко, че Оливър не е във Формула 1, защото щял да го засенчи. Така че хората в моторните спортове знаят какъв потенциал има той“, каза още Фенестрас.

Роуланд остава част от Нисан и през сезон 2024-25 във Формула Е, който започва през декември в Сао Пауло. Същевременно Фенестрас беше освободен от японския тим и заменен от Норман Нато. 25-годишният пилот обаче не се тревожи за бъдещето си в моторните спортове, тъй като има оферти от различни шампионати.

„За щастие имам няколко предложения и възможности. Истината е, че имам възможност да се върна в Япония с Нисан или Тойота. Също така сега получих предложение за двойна програма в WEC и IMSA с автомобил от LMDh и сериозен производител.“

Фенестрас обмисля възможностите пред себе си. Очаква се французинът да вземе решение преди края на годината.

„Имам среща с моя мениджър в Лондон. След това ще решим какво да правим и да обявим. Мисля, че със сигурност ще бъде обявено до края на ноември или декември. Решението от моя страна ще бъде много скоро“, заключи Саша Фенестрас.

Фенестрас има един шанс да остане във Формула Е- Kiro Race. Това е нова американска компания, която закупи тима на ERT, който се състезаваше с китайски лиценз. Има голяма вероятност Kiro Race да не разчита на дългогодишните пилоти на Nio/ERT Дан Тиктъм и Серхио Сете Камара.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Sacha Fenestraz (@sachafenestraz)