Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари не са се справили с развитието на F138 и управлението на...

Ферари не са се справили с развитието на F138 и управлението на гумите според Доменикали

46
0
Фернандо Алонсо

Ферари не бяха достатъчно добри в развитието на болида си F138 и управлението на гумите през сезон 2013 г. във Формула 1, заяви шефът на тима Стефано Доменикали след Гран при на Индия.

Босът на Скудерията, който се прибра в базата в Маранело след надпреварата на пистата Буд Интернешънъл, допълни, че е осъзнал накъде отива шампионатът още в средата състезателната година.

Честно казано, имаше два момента, когато разбрах, че ситуацията става доста сложна. Първият бе някъде през юли – тогава видяхме, че не сме направили такава стъпка напред в представянето си, на каквато се надявахме с оглед на новостите за колата ни. Този тревожен сигнал го видях много ясно. Вторият момент бе през втората половина на сезона. На Спа и Монца нещата не бяха толкова зле, ако игнорираме Себастиан [Фетел] и Ред Бул. Но не спечелихме от промяната в спецификацията на гумите, докато други имаха сериозен напредък. В тези мигове разбрах, че ситуацията не върви в правилната за нас посока. Миналата година можехме да спечелим титлата без да разполагаме с най-добрия автомобил. Но бяхме добри в други елементи. Тази година смятам, че не се представихме добре в развитието на болида и управлението на гумите – обясни Доменикали.

Италианецът каза също така, че отборът не е дал на пилотите си Фернандо Алонсо и Фелипе Маса достатъчно добра кола, с която да се борят наравно с Фетел (освен в началото на сезона):

Благодарение на Фернандо и изумителния му талант притеснихме световния шампион повече в сравнение с други, но за съжаление усилията ни не стигнаха за битка до финала. Сега трябва да се постараем да завършим сезона възможно най-добре. Предстоят жизненоважни седмици до края на годината, тъй като работата по подготовката за 2014-та е от изключително значение, за да станем отбора, който ще сложи край на доминацията на Ред Бул. Добре сме запознати с това да печелиш победа след победа сезон след сезон, тъй като само допреди няколко години правехме точно това. Наясно сме каква увереност идва с успехите. Да вземеш световна титла е много удовлетворяващо, да го сториш няколко пъти е постижение, но е хубаво и да си в челото, да водиш битка за първите позиции – нещо, което Ферари върши кажи-речи през цялото време вече над 15 години с малки изключения.

Според Доменикали резултатът в Индия (където Маса финишира четвърти, а Алонсо – 11-ти) не отразява потенциала на екипа. Той смята, че като чисто представяне F138 е отново в битката за подиуми след спада в Корея и Япония и единствено инцидентът в началото е попречил на испанския пилот да стигне до почетната стълбичка.

Сега трябва да надграждаме този прогрес още този уикенд в Аб уДаби, така че Фернандо и Фелипе да се борят за подиума и точки, необходими за второто място в шампионата (при конструкторите). Издръжливостта както обикновено ще е ключов елемент заедно с екипната работа – и като подготовка, и като управление на ситуацията на питуола и в гаража. Благодарение на този труд изравнихме рекорда броя на завършените поредни надпревари в точките (64). Това може би няма чак толкова голямо значение. Важното е да върнем състезателите си на подиума и може би дори на най-високото му стъпало – каза още Доменикали.