Начало Други Ферари приключи първия тест на новия автомобил 296 GT3

Ферари приключи първия тест на новия автомобил 296 GT3

444
0
Ферари 296 GT3
снимка, Ферари

Ферари приключи първия тест на новия спортен автомобил 296 GT3. Той бе с дължина от два дни и се проведе на частната писта на Скудерията във Фиорано. Така бе поставено началото на програма за развитие преди състезателния дебют на модела през 2023 г.

Автомобилът на Ферари е наследник на изключително успешния 488 GT3 и е създаден съвместно с френската компания Орека. В изявлението на италианците се казва, чепрограмата се редувала със сесии с обиколки на пистата и етапи, в които 296 GT3 е бил проверяван от механиците.“

Новият модел на Ферари бе тестван от заводските пилоти на марката Александро Пиер Гуиди и Андреа Бертолини. Също така колата бе облечена в алено черна камуфлажна ливрея, а под капака разполагаше с шестцилиндров двигател. За разлика от пълната версия на автомобила, този път той не разполагаше с електрическа хибридна система, която ще се използва от сезон 2023 в световния шампионат за издръжливост (WEC).

Доволен съм от начина, по който преминаха двата тестови дни във Фиорано. Ферари 296 GT3 се оказа възхитителен и прецизен автомобил за шофиране. Очевидно на този етап работата беше съсредоточена върху тестването на системите и съществената им надеждност. Определено сме доволни от събраните данни“, сподели Александро Пиер Гуиди.

Не мога да скрия, че това бяха много вълнуващи няколко дни. Имам големи очаквания към този автомобил. Още от ранните етапи на разработката е от решаващо значение да се гарантира, че автомобилът може да отговори на нуждите на пилотите, които ще се състезават с него. Това важи какво за професионалистите, така и за джентълмените.“

Ферари 296 GT3 ще се състезава в класовете GTE в паралелна програма с новия хиперавтомобил в световния шампионат за издръжливост на ФИА. Това ще се случи през 2023 г. и предвещава завръщането на марката от Маранело във висшия клас на 24-те часа на Льо Ман. Ферари имат общо 10 успеха в най-високите класове на легендарното състезание, като последният е бил през 1965 г. В момента новият автомобил се разработва от AF Corse и се очаква да се появи на тестовата писта във Фиорано през юни.