Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари с нов под, дифузьор, корпус. Ред Бул и Мерцедес сменят само...

Ферари с нов под, дифузьор, корпус. Ред Бул и Мерцедес сменят само крилата

2407
0
Ферари F1
снимка: автора

Иван Тенчев, Монца. Ферари ще изпита напълно нов аеродинамичен пакет в днешните тренировки на пистата Монца. Скудерията е с най-много промени за SF-24 за домашния си старт в Италия. Това е и най-големият пакет с новости на отбора от Маранело за сезон 2024. В същото време големите съперници от Ред Бул и Мерцедес ще имат само специално адаптирани за характеристиките на Монца предни и задни крила. Макларън също ще е с крила за ниско притискане, но ще изпита и кутии за радиаторите с нова форма, развитие на пакета от пистата Зандвоорт в Нидерландия.

Промените при Ферари SF-24 касаят нова форма на каналите на Вентури, нови страници на пода, нов дифузьор

Идеята е да се създават достатъчно високи нива на притискане като се избегне подскачането. То мъчеше Скудерията в предишната версия на пода, интегрирана в Барселона. Италианците, разбира се, ще имат и нови крила – предно и задно. Промяна има и в носа, с нова позиция на камерата. За по-добро обтичане са скъсени стойките на огледалата. Корпусът също е подрязан много за по-добро поведение на въздуха. Какви ще са резултатите от всичко ще видим този уикенд, но както каза вчера Шарл Льоклер, не бива да се прибързва с изводите.

Практически всички екипи ще са с нови крила, като Астън Мартин ще изпита и ново малко крило над скоростната кутия за по-ниско челно съпротивление. Заубер за пореден път също са с променен под и нов дифузьор. Голям ъпгрейд ще изпробва и екипът на Виза РБ. Тимът от Фаенца не успя много с предишните промени. Сега ще има нови крила, бийм уинг, променена връзка на хейлото, огледала и преформатиране на вътрешните аероканали.

Очаква се условията да бъдат постоянни през целия уикенд, макар и с доста високи температури

Това е предпоставка за сравнително добри данни от тренировките. Макс Верстапен посочи в навечерието на уикенда за Гран при на Италия, че на Зандвоорт едно от затрудненията бяха именно условията. Постоянният вятър там – на моменти изключително силен – и преваляванията направиха събирането на информация сложно, а тълкуването ѝ – още по-трудно за всички екипи във Формула 1.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FORMULA 1® (@f1)