Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел пред Алонсо в последната тренировка

Фетел пред Алонсо в последната тренировка

44
0
Себастиан Фетел

Себастиан Фетел (Ред Бул) изпревари Фернандо Алонсо (Ферари) в последната свободна тренировка на пистата Монца. Трети остана Марк Уебър с втория RB9.

Времето продължи да е чудесно и слънчево (28 градуса на въздуха 35 на пистата в началото на сесията). Шансът за дъжд утре обаче постави дилема пред отборите в последния час за подготовка какви точно настройки да изберат.

Още при първите излизания за загряващи обиколки бе забелязана аеробоята върху Ред Бул-ите на Себастиан Фетел и Марк Уебър. И двамата бяха крайно умерени в коментарите си след петъчните тренировки, обяснявайки, че колите им вървят чудесно, но резултатите от първия ден не са съвсем представителни за темпото на отделните отбори. В шампионския екип търсеха още скорост в RB9, отказвайки да се доверят на вчерашното светкавично време на Фетел от следобедната сесия. Кристиан Хорнер обясни, че в началото на тренировката събираха данни за поведението на болидите, тъй като по тях са били направени известни промени преди последните свободни изпитания.

В бокса на Ферари пък за първи път бе Джеймс Алисън. Инженерът напусна Лотус по-рано тази година и от няколко дни официално е на работа в Скудерията. Минути след появата му в питлейна Фернандо Алонсо вече задълбочено обсъждаше работата с него. Настоящият уикенд е жизненоважен за тима от Маранело, призна по-рано шефът на отбора Стефано Доменикали. Ферари отново изпробваха сериозно количество нови елементи (включително нов удебелен нос, няколко различни конфигурации на предно и задно крила, нова система на ауспусите – с по-изтеглен и прав корпус в задната част), а напрежението очаквано се увеличава с пристигането на пистата на президента Лука ди Монтедземоло. Екипът имаше допълнителни новости по пода за изпробване тази сутрин – те пристигнаха през нощта от базата. Резултатите досега бяха, че някои елементи дадоха добри резултати, други – не и самият Алонсо заяви, че ще имат нужда от допълнително развитие.

Двайсетина минути след началото Кими Райконен оглави класирането с 1:25.514 мин. Екипът му Лотус реши да не използва Е21 с удължено междуосие, въпреки че на теория този вариант е с малко по-добра аеродинамика, по-стабилен е при спиране в завоите, коригира нестабилността на задната част и от там – износването на задните гуми.

Подобна конфигурация е потенциално много добра за Монца, но Лотус всъщност нямаха проблеми по гореизброените аспекти. А да докарат новата версия, харчейки към 100 000 паунда за това упражнение и тя даде идентично време с това на предишния вариант… Не знам защо я зарязаха. Няма да знаят дали помага да пазят повече задните обиколки след 30 обиколки, да речем, докато не пробват – коментира техническият експерт на ВВС Гари Андерсън.

Междувременно Фетел излезе пръв – 1:24.947 мин, следван от съотборника си (на 0,221 сек) и Люис Хамилтън (на 0,468 сек), всичките с твърди гуми. Мерцедес са с ново задно крило на Монца, а Нико Розберг бе и с нов диференциал в опит да стабилизира колата. Малко по-късно той спря в бокса, след като телеметрията показа, че нещо в колата му прегрява. Ферари пък тренираха изтегляне. На F138 отново му бяха необходими няколко тура, за да загрее гумите, а когато това стана, Алонсо излезе втори – на 0,204 зад Фетел.

В 33-ата минута от тренировката Пол ди Реста катастрофира на Параболика и се разби в бариерите и се обади по радиото, че нещо се е счупило в колата му. Адриан Сутил пък се завъртя на Аскари, но продължи. През това време Фетел отново излезе и с гуми хард свали още 2 десети от времето си, достигайки 1:24.736, а след това и 1:24.551!

Всички се прибраха в боксовете 15-ина минути преди края на тренировката, когато трябваше да използват и медиум. Температурата на асфалта вече бе 38-39 градуса. При финалните излизания – вече с меката смес – Фетел отново летеше и свали на 1:24.478. Алонсо и Уебър също слязоха под 1:25 – съответно на 0,236 и 0,389 от германеца, като Фернандо подобри предишното си най-бързо постижение с почти 4 десети от секундата. С последния си бърз тур Себастиан бе отново по-бърз, постигайки и рекордни първи и втори сектор. В крайна сметка времето му бе 1:24.360 мин. Следваха Алонсо (+0,283), Уебър (+0,317), Хамилтън, Серхио Перес, Даниел Рикиардо, Маса, Дженсън Бътън, Пастор Малдонадо, Кими Райконен и т.н.