Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА направи промени по светофарите на старта за по-добра видимост с halo

ФИА направи промени по светофарите на старта за по-добра видимост с halo

150
0
Албърт парк, Гран при на Австралия
снимка: Мерцедес

ФИА направи промени по разположението на светофарите за даването на старта в F1, за да могат пилотите да имат по-добра видимост към тях с използването на новия защитен елемент на кокпита – ореол или halo.

Още за състезанието в Австралия тази неделя ще бъде сложен втори ред светлини, които ще са разположени 5 метра зад основните и по ниско, за да могат пилотите в челото на стартовата решетка да ги виждат по-добре.

Преди втори ред светофари бяха поставяни по средата на решетката с цел пилотите в дъното на грида да имат по-добра видимост. Сега обаче от федерацията са счели за по-удачно да има втори ред отпред.

Пилотите ще имат възможност да направят пробни стартове след края на първата и втората свободна тренировка, за да изпробват допълнителния ред светофари и видимостта с halo като цяло.

„Обикновено не се позволяват тренировъчни стартове по време на сесиите заради нуждата да се спазват стриктно стартовите часове за всяка сесия, заяви състезателният директор на ФИА Чарли Уайтинг.

– С halo искаме на всяка писта да има светофари на стандартна височина, както и още един ред такива над тях, като в случая тук в Австралия те ще са от лявата страна.“