Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА няма да допусне повторение на събитията от Катар

ФИА няма да допусне повторение на събитията от Катар

6271
0
Гран при на Катар 2023
снимка, Ред Бул Контент Пуул

ФИА няма да допусне повторение на събитията от Катар. Федерацията обеща да предприеме действия и гарантира, че подобно нещо няма да се повтори в бъдеще.

Гран при на Катар бе един от най-тежките стартове в модерната история на F1 от физическа гледна точка. Високите температури, жегата и характеристиките на трасето Лосаил неделя изправиха пилотите пред едно голямо предизвикателство. По-голямата част от тях имаха здравословни проблеми след края на надпреварата и определиха случилото се като „ад“ и „мъчение“

Някои от състезателите се чувстваха ужасно по време на състезанието в Катар. Логан Сарджънт например се оттегли заради дехидратация. Пилотът на Уилямс бе с грипоподобни симптоми в седмицата преди състезателния уикенд. При слизането му от кокпита се наложи механици да го придържат, за да не се свлече на пода в гаража. После се оказа, че Сарджънт едва не е получил топлинен удар.

Сарджънт далече не бе единственият пострадал състезател. Естебан Окон призна, че е чувствал зле и няколко пъти е повърнал по време на надпреварата в Катар. Ланс Строл пък е имал припадъци след приключването на състезанието и дори е поискал медицинска помощ. Някои други пилоти също са посетили медицинския център веднага след като излязоха от автомобилите си.

Междувременно Ландо Норис финишира трети в Гран при на Катар. Пилотът на Макларън призна, че условията в Лосаил са били прекалено опасни.

„Никога не е приятно да се окажеш в такава ситуация, особено когато някои хора се озовават в медицинския център, припадат или други подобни неща“, сподели Норис.

„Това не е момент, в който можете просто да кажете, че пилотите трябва да тренират повече или да направят нещо подобно. Намираме се в затворен автомобил, който се нагрява изключително много по време на едно много физическо състезание“, продължи британецът. „Това е разочароващо Предполагам, че по телевизията вероятно изобщо не изглежда много физически. Но когато има хора, които се оттеглят или са в толкова лошо състояние, това вече е прекалено. Знаете какви скорости развиваме в крайна сметка. В такъв случай е твърде опасно“, добави Ландо Норис.

В отговор на това, ФИА обеща да разследва обстоятелствата, довели до проблемите по време на Гран при на Катар. Ясно е, че е на практика невъзможно да се проведе състезание при такива тежки условия

„ФИА отбелязва с тревога екстремните температури и влажност по време на Гран при на Катар, които имаха влияние върху състоянието на пилотите. Те са елитни спортисти, но не може да се очаква да се състезават в условия, застрашаващи здравето или безопасността им. Безопасната работа на автомобилите във всеки един момент от състезателния уикенд е отговорност на участниците. За други въпроси, свързани с безопасността обаче, ФИА ще вземе необходимите мерки и ще постави съответните параметри“, се казва в изявление на федерацията.

„ФИА започна анализа си на ситуацията в Катар, за да изработи препоръки за бъдещи стартове в екстремни метеорологични условия. Трябва да се отбележи, че за догодина Гран при на Катар е насрочена за по-късен момент през годината, когато се очаква температурите да са по-ниски. Все пак ФИА предпочита да вземе мерки, за да се избегне повторение на случилото се.“

„Определени мерки ще бъдат обсъдени по време на предстоящото заседание на медицинската комисия в Париж.  Те могат да включват насоки за участниците, изследвания за по-ефективен въздушен поток в кокпита, препоръки за промени в календара, така че стартовете да са в приемливи климатични условия. Ще се проведат проучвания с други серии като например крос-кънтри в екстремен климат.“