Начало Рали ФИА отказа окончателно хомологация на Поло WRC 2017

ФИА отказа окончателно хомологация на Поло WRC 2017

126
0

ФИА отказа окончателно хомологация на модела на Фолксваген – Поло WRC 2017 за новия сезон. След оттеглянето на марката от световния рали шампионат в края на миналия сезон, бъдещето на Поло WRC за новия сезон остана неясно, като имаше надежда, че колата все пак може да бъде пусната за ползване от частни отбори, без заводската подкрепа на Фолксваген.

Датата за хомологиране на Поло WRC 2017 – 1 януари, беше изпусната, но от Фолксваген се надяваха да хомологират колата по-късно, при условие, че ФИА разреши, след което автомобилът да се използва от частни тимове. От Хюндай обаче се обявиха против идеята, като се смята, че и другите заводски отбори не са били особено съгласни с идеята. А на последвалите срещи между ФИА и Фолксваген така и не се стигна до благоприятно решение.

„Ние поискахме от ФИА възможност да хомологираме Polo WRC 2017, тъй като имаме много запитвания от клиенти за колата, заяви директорът на Фолксваген Motorsport Свен Смеетс. – Идеята ни беше да я даваме под наем на частни отбори и пилоти. Но се оказа, че според сега действащите правила на световния рали шампионат, това не е възможно.

Приемаме този отговор, но с огромно съжаление, тъй като това е против интересите на нашите клиенти. Искаме да благодарим на ФИА за конструктивната дискусия, която проведохме.” Смеетс каза още, че плановете на тима да дават под наем WRC колите от 2016 на частни тимове, няма да се повлияят от последното решение на ФИА.