Начало BG спорт ФИА поздрави АФБ и СБА за организацията на рали „България“

ФИА поздрави АФБ и СБА за организацията на рали „България“

423
0

Специално поздравление от ФИА е получено за организацията на 50-ото юбилейно издание на рали „България“.

Освен това международната автомобилна централа, с писмо на президента Жан Тод до председателя на Съюза на българските автомобилисти (СБА) Емил Панчев, изрази готовност да помогне да се спаси перлата на автомобилния ни спорт – рали “България”. Целта е то за се върне в европейския шампионат. Това стана ясно на пресконференция на Автомобилната федерация на България (АФБ) днес.

На нея присъстваха президентът на АФБ Камен Михайлов, председателят на СБА Емил Панчев и Калоян Станчев, който също помагаше за организацията на ралито. Гост бе и змс Георги Петров, който е многократен рали шампион на България.

Стана ясно, че над 6000 души са присъствали на атрактивното откриване на ралито. Само на финалния специален етап, който беше по улиците на града, имаше над 15 000 зрители.

Там беше и награждаването на призьорите. В откриването участва и първият български победител Илия Чубриков, както и трикратният победител Енрико Бертоне. Италианецът бе специален гост на 50-ото рали „България“. Заедно с Чубриков, те преминаха през стартовата рампа с Порше 911 Тарга.

В ралито тази година имаше 42 екипажа. Изборът на маршрут и на специални етапи бе най-доброто, което можеше да се направи по инфраструктурата около Варна. Специални благодарности на общината, на кмета Иван Портних и неговия екип изказа Калоян Станчев. Бе изтъкната голямата помощ, която оказа Съюзът на българските автомобилисти по организацията на ралито. От община Варна също има благодарствено писмо до организаторите.

Георги Петров напомни, че преди години, когато ралито бе в апогея си, на курортите „Златни пясъци“ и „Албена“ се събираха между 120 000 и 150 000 души, за да гледат състезанието.

Рали шампионът, както и останалите участници в пресконференцията, похвалиха отличната стратегия и пилотиране на победителя Димитър Илиев и навигатора му – звездата в маратонското плуване Петър Стойчев.

От АФБ обявиха, че правят опити за стопляне на отношенията със съседните страни и федерации – Сърбия, Турция, Румъния и Гърция. Президентът на АФБ Камен Михайлов напомни, че всички лицензи на клубове и пилоти, издадени преди 19 април, са валидни. Само трябва да се презаверят в АФБ. Тогава Министерството на младежта и спорта лицензира федерацията.

Няма краен срок за издаване и презаверяване на лицензи. Същото важи и за визите на организаторите на състезания. Освен това АФБ признава всички точки и класирания в състезанията в шампионатите през тази година.

Още веднъж е разяснено, че спортната власт в България се държи от СБА. Съюза от своя страна ги делегира на федерацията. Преди това бе БФАС, но след като министерството им отне лиценза, сега това е АФБ.

Председателят на СБА инж. Емил Панчев също повтори сагата с БФАС.

Миналата година от БФАС два пъти закъсняха с документите за рали „България“ и състезанието бе провалено. То бе изключено от международния календар.

Панчев спомена за няколкото безуспешни срещи с цел помирение на ръководствата на предишната и новоизбраната БФАС. Затова се е стигнало до единствения възможен изход – отнемане на лиценза от страна на СБА за спортна дейност на федерацията по автомобилен спорт (БФАС). Това решение е взето единодушно от УС на СБА на 16 януари. Така СБА спрират отношенията с БФАС. За това са уведомени двамата председатели. Единият е бившият Владимир Илиев, който все още представлява федерацията. Другият е Калоян Станчев, избран с над 70 гласа на 21 април 2018 г. и атакуван в съда на следващия ден.