Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА възнамерява от 2021 г. да забрани квалификационните режими

ФИА възнамерява от 2021 г. да забрани квалификационните режими

2710
0
Люис Хамилтън, Мерцедес
Люис Хамилтън; снимка: Мерцедес

ФИА възнамерява да забрани от следващия сезон квалификационните режими на задвижващите системи. Тези настройки станаха най-известни при Мерцедес (т.нар. „парти режим“), макар че подобни на тях се използват и при други агрегати. Според информацията на racefans.net обаче международната автомобилна федерация има намерение да ги забрани от 2021 г. От ФИА са изпратили до отборите писмо с описание на предстоящите мерки.

Разликата в темпото на Мерцедес и останалите екипи през повечето надпревари е видима, но в квалификациите е особено голяма. От ФИА искат да се използват едни и същи режими на задвижващите системи както в сесиите за разпределение местата на стартовата решетка, така и в състезанията.

Федерацията ще работи и по промени в правилата, които забраняват толкова широко копиране на друг автомобил, каквото се наблюдава при тазгодишния Рейсинг Пойнт. Автомобилите на тима от Силвърстоун са наричани „розови Мерцедес-и“ заради приликата си с миналогодишния болид на екипа от Бракли. От Рейсинг Пойнт потвърдиха днес, че ще продължат с процедурата по обжалването на наказанието си. Ферари и Рено също поддържат протеста си, докато Макларън и Уилямс се оттеглиха от случая.

„Колкото повече се рови, толкова по-добре за нас“, заяви шефът на Рейсинг Пойнт Отмар Шафнауер по време на втория състезателен уикенд на пистата Силвърстоун. „Съдиите ще разберат как сме конструирали колата си, кутиите за отвеждане на въздух към спирачките, припокриването на правилата. Не сме сторили нищо извън регламента.“