Начало Автомобилни новини Fiat 500: Роден на четвърти юли

Fiat 500: Роден на четвърти юли

199
0
Fiat 500

По традиция на 4 юли Fiat чества рождения ден на емблематичния Fiat 500. Моделът изиграва огромна роля за моторизацията на Италия през през 50-те години на миналия век.

Вече 67 години Fiat 500 символизира предприемчивия италиански дух и стремежа към наслада от живота без класови и социални прегради. Проектираният от Данте Джакоза компактен, достъпен масов автомобил е наречен официално Nuova 500, за да бъде отличаван от предвоенния 500 „Тополино“. Той бързо се превръща в един от стълбовете на следвоенното икономическо възстановяване на Италия. Дизайнът на Джакоза печели трайно признание, а автомобилът и неговата естетика се оценяват като културен феномен, пример за италианска креативност.

Днес срещаме на пътя появилия се през 2007 г. съвременен модел и неговия електрически наследник. Те ревностно съхраняват наследството на прочутия си предшественик. Както се отбелязва във видеото „Buon Compleanno 500!“, дори без лого, име, флаг или друг идентификационен елемент Fiat 500 е незабавно разпознаваем. Неговият емблематичен дизайн и трайният La Dolce Vita дух могат да произтичат единствено от италианската изобретателност и майсторството на Fiat. Защото малчуганът продължава да носи радост на ентусиастите по целия свят и да символизира вечната същност на италианската креативност.

Три поколения носят очарование и радост

В течение на изминалите 67 години Fiat 500 носи отличителните характеристики на своите три (следвоенни) поколения. Първото поколение през 60-те години на миналия век осигурява мобилност и свобода, а „Чинквеченто“ става разпознаваем навсякъде образ. С второто поколение, лансирано през 2007 г., Fiat 500 внася солидна доза чар в света на градските автомобили. Моделът се превръща в лайфстайл икона, която покорява света. През 2020 г. с 500e беше представено третото поколение. То търся мястото си в новата епоха със стремеж към устойчива градска мобилност. Но отново главното му оръжие е комбинацията от чар, иновации и напреднали технологии.

Малкият Fiat и днес продължава  да представлява Италия по целия свят. Предстоящият Fiat 500 Ibrida, планиран за пускане между края на 2025 г. и началото на 2026 г., ще се произвежда в известния завод Mirafiori в Торино, Италия. Този хибриден модел ще допълни е Fiat 500e, който също е разработен, конструиран и стилизиран в Mirafiori. В момента 500e се предлага в 48 държави по света. От дебюта си на пазара той е лидер е в BEV A-сегмента в Европа, където 4 от 10 BEV градски автомобила са Fiat 500e.  Електрическият 500 е спечелил 43 международни награди в 10 различни страни.