Начало Рали Фолксваген стартира в Уелс с Вийганд и Абринг

Фолксваген стартира в Уелс с Вийганд и Абринг

32
0
Ханинен,Шкода

Фолксваген ще продължи подготовката за влизането си във WRC през 2013 г. с двама млади пилоти. Това са германецът Сеп Вийганд, чийто навигатор ще е шампиона от рали Дакар, Тимо Готшалк, както и холандецът Кевин Абринг, с навигатор Лара Ванесте. Тези два екипажа ще стартират и за финала на сезона в Уелс, където ще се проведе известното РАК рали.

За четвъртото тест участие от Фолксваген ще използват две коли на дъщерната марка Шкода. Фабиа S2000 ще трябва да даде на младите таланти важни насоки за развитието на колата и за поведението и на макадам. Влизането на Фолксваген в световния рали шампионат през 2013 г. ще стане с Polo R WRC, който в момента бива развиван паралелно.

„Рали Великобритания се смята за едно от най-големите предизвикателства в световния шампионат“, обясни спортният директор на Фолксваген, Крис Нисен. „Бързата макадамова настилка в допълнение към тесните горски просеки и непридвидимото време, правят ралито нещо специално. За нас ще е от голяма полза да изживеем това рали именно при тези условия.

В същото време даваме възможност на двама млади състезатели да опознаят нашия тим и да покажат на какво са способни. Сеп Вийганд е много млад, но много често привлича впечатлението дори на отборите от световния шампионат. Кевин пък има международен опит, но и той ще трябва да се приспособи към колата и новите обстоятелства. И двата екипа ще имат пълната ни подкрепа.“

Вийганд едва през миналия сезон започна да се състезава на четири колела, като преди това се е занимавал с мотокрос. През този сезон той обаче постигна победи в германския рали шампионат още в първия си сезон и веднага привлече интереса на специалистите. Освен това той направи и два старта в WRC-Academy, подготвителната стъпка за световния шампионат. При дебюта си в рали Германия се класира седми, а във Франция стана дори четвърти. В Уелс той за първи път ще кара с Готшалк, който през тази година с Фолксваген спечели рали Дакар и освен това разполага с доста опит.

Втората Fabia S2000 с мощност от 270 к.с. и задвижване на четирите колела ще бъде пилотирана от 22-годишния холандец Кевин Абринг. Той също разполага с известен опит в световния шампионат. През 2009 г. печели победа в Полша в младежкия шампионат, година по-късно печели и в Португалия. През тази година холандецът спечели френският рали шампионат на макадам за коли с предно предаване.