Начало Автомобилни новини Ford Mustang GT3 се състезаваше в Льо Ман

Ford Mustang GT3 се състезаваше в Льо Ман

156
0
Ford Mustang в Льо Ман

Шест десетилетия след дебюта на Ford Mustang седмото поколение застана на старта в най-голямото състезание за издръжливост в света – Двайсет и четирите часа на Льо Ман.

Почти веднага след раждането си през 1964 г. първият Mustang се включва в първото си състезание. Моделът стартира в Автомобилната обиколка на Франция (Tour de France de Automobile). Това става само пет месеца след като Ford е представил автомобила на света. Оттогава състезателни версии на популярния модел на Ford са стартирали в NASCAR, NHRA, IMSA, Australian Supercars и Formula Drift.

Джим Фарли, главен изпълнителен директор на Ford Motor Company: От десетилетия Ford Mustang се състезава на писти по целия свят и сега е моментът да участваме с нашето емблематично купе в най-важното състезание в света. … Ford има богата история на Льо Ман, датираща от първото състезание през 1923 г., и ние сме развълнувани да се завърнем на световната сцена в едно от най-емблематичните състезания на съвременната епоха.

Когато стане дума за историята на Ford в Льо Ман, най-често се споменава Ford GT40. В края на 60-те години на миналия век той доминира в продължение на четири последователни години над  тогавашните европейски конкуренти. През 2016 г. – 50 години след първата победа на GT40 – възроденият Ford GT се качи на най-високото стъпало на подиума в категорията LMGTE Pro.

Тазгодишното 92-ро издание на Льо Ман е четвъртото състезание от сезона на Световния шампионат за издръжливост.  То се проведе от 15 до 16 юни на пистата Circuit de la Sarthe във Франция. Proton Competition  се състезаваше с три автомобила Mustang GT3. Те заеха трето, четвърто и седемнайсето място в категорията LMGT3 Le Mans.

Премиера на Mustang GTD в Европа

Извън пистата Mustang GTD – шосейната версия на Mustang GT3 – направи европейски дебют и беше централна точка в Maison de Mustang. Това е зона за фенове, която включва сесии с автографи на пилоти, продажба на рекламни артикули и състезание със симулатор с възможност за спечелване на награди Mustang.

Mustang GTD се появи на 24-те часа на Льо Ман в Chroma Flare – изцяло нов цвят в палитрата на модела. Той е една от шестте стандартни цветови опции – с двойни ивици, показващи откритата карбонова каросерия. Mustang GTD дава известна представа за широкия спектър от възможности за персонализация, достъпни за клиентите. Допълнителните опции включват открити карбонови детайли, боядисани акценти и ярки цветове извън стандартно включените.