Начало Автомобилни новини Ford на автосалона – много новости и един суперавтомобил

Ford на автосалона – много новости и един суперавтомобил

16
0
Ford GT

Най-скъпата машина на Автомобилния салон София е суперспортният Ford GT. Наред с него американската марка представя няколко премиерни модела.

Две предпремиери и четири премиери демонстрират настоящето и бъдещето на Ford в Европа. На щанда на американската марка на автосалона има изключително богат избор на задвижвания, в това число 6- и 8-цилиндрови двигатели, хибриди и модели с чисто електрическо задвижване.

Ford GT

Най-ярката звезда на щанда на марката обаче без съмнение е суперспортният Ford GT. Създаден за пистата, но легален и на пътя, Ford GT не е просто суперкар, а култова икона. Машина, събрала в себе си десетилетия на иновативни технологии и постижения в автомобилния спорт. Ford GT припомня легендарните успехи на марката – както на пистата, така и по пътищата.

Историята на Ford GT започва с едно амбициозно предизвикателство и жажда за победа на най-високо ниво в моторния спорт. Така през 60-те години на миналия век се ражда Ford GT40. Тогава Хенри Форд II решава да създаде автомобил, който да спечели престижното състезание за издръжливост „24 часа на Льо Ман“. През 1966 г. Ford GT40 не само печели Льо Ман, но успехът му бележи нова ера в моторния спорт. Автомобилът заема първите три места в състезанието, като прекратява шестгодишната доминация на съперника си. През 2016 г. историята се повтаря, когато новото поколение на GT отново триумфира на Льо Ман, доказвайки лидерската си позиция.

И до ден днешен да имаш Ford GT, е мечта, която не всеки може да осъществи. Дори и най-големите ентусиасти не могат да притежават Ford GT просто така. Освен високата цена, която започва от 1,7 милиона долара, производителят има специална процедура за подбор. Тя превръща придобиването му в истинско предизвикателство. Само малък брой от най-запалените фенове имат привилегията да добавят Ford GT към колекцията си.

Електрически Explorer и Capri

Голямата новост на щанда на Мото-Пфое е предпремиерното представяне на изцяло електрическите Ford Explorer и Ford Capri в България. Големият Explorer е първият електрически автомобил на марката, разработен и произведен в Европа. Той съчетава германско инженерство, американски стил, отлично стандартно оборудване и автономен пробег до 602 км. Произвежда се в най-технологичният завод на Ford в Кьолн, в който са инвестирани почти 2 милиарда долара. С множество допълнителни функции и интелигентни технологии, изцяло новият Ford Explorer е проектиран да покори света в комфорт и стил.

Легендарният модел Ford Capri се завръща с модерна визия и 100% електрическо задвижване – супер съчетание на стил и динамика. Електромобилът ще се предлага със задно предаване или задвижване 4х4 и с изключително богато оборудване. Очакваният пробег е до около 600 км с едно зареждане на батериите.  

Обновени Kuga и Puma

Един от най-впечатляващите SUV модели безспорно е Ford Kuga, представен на автосалона със значително обновен дизайн. Предлага се в три модификации: стилен Titanium, спортен ST-Line и приключенски Active. Най-продаваният plug-in хибрид за последните три години в Европа вече осигурява значително по-добро ускорение и увеличен електрически пробег. За водачи, които не разполагат с удобно място за зареждане предложението е Kuga Full Hybrid. Вариантът съчетава  удобството и комфорта на електрифицирана задвижваща система с пробег до 900 км с един резервоар. В градски условия електрическият пробег достига 64%. Системите за безопасност от последно поколение и технологиите за свързаност поставят Kuga сред най-популярните опции в сегмента на семейните SUV. Тази година новият Ford Kuga е включен в анкетната карта на автосалона – възможност един късметлия да си тръгне с чисто нов автомобил.

Новият Ford Puma определено не остава незабелязан на Автосалона София 2024. Този модел е сред най-очакваните в сегмента на компактните кросоувъри и предлага комбинация от иновации и стил. Модерният дизайн и усъвършенстваните технологии правят Puma добро решение както за градски условия, така и за приключения извън града.

Mustang Dark Horse

Изцяло новото седмо поколение на Mustang в изпълнение Dark Horse обещава да покори сърцата на любителите на високите скорости. Автомобилът комбинира 5,0-литров V8 двигател с класически дизайн на Mustang и модерни технологии за управление и безопасност. На почитателите на електрическите, но също мощни автомобили Ford ще предостави възможността да се докоснат до Mustang Mach-E GT. Моделът е перфектна комбинация от иновативна електрическа технология и легендарната динамика на Mustang, предлагаща върхови ускорение и адреналин.  

Ford Bronco

На щанда на Мото-Пфое отново е изложено и изцяло новото поколение на легендарния Ford Bronco. Всъдеходът се завръща на световната сцена с уникален дизайн и впечатляващи офроуд възможности. Моделът съчетава ретро визията на първите поколения с модерни технологии, които осигуряват надеждност и сигурност дори и при най-екстремните условия. Европейската версия на автомобила се предлага само с 6-цилиндров двигател и твърд покрив.

Изцяло новият Tourneo Courier радва почитателите на мултифункционалните автомобили с иновативни решения за удобство и пространство. Създаден както за семейни нужди, така и за бизнес, Tourneo Courier предлага просторен интериор, съвременни технологии за свързаност и безопасност.

На Автомобиления салон София 2024 очаква бъдещи клиенти и новият Ford Focus – един от най-популярните модели на марката. Той продължава да съчетава стилен дизайн, икономичност и динамика с най-новите технологии за безопасност и комфорт. Разнообразното оборудване позволява на всеки да открие своя Focus – от практичния Active през луксозния Titanium до спортните ST и ST-Line.