Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гран при на Корея е в календара единствено поради правни причини, заяви...

Гран при на Корея е в календара единствено поради правни причини, заяви Екълстоун

31
0
Гран при на Корея,Йонгам,писта,трасе

Бърни Екълстоун заяви, че Гран при на Корея присъства в календара на Формула 1 за 2015 г. единствено поради правни причини. Според управляващия търговските права на F1 организаторите дори нямат желание да се занимават със състезанието.

Стартът в Корея бе планиран в одобрения от Световния съвет на ФИА за автомобилен спорт в началото на декември календар, макар и със забележка, че трябва да бъде допълнително потвърден. В списъка има цели 21 старта, но конкретно този породи съмнения дали изобщо ще се състои. Една от причините бе, че е сложен в уикенда преди Гран при на Испания, което би породило сериозни логистични затруднения за всички в шампионата.

– Те (организаторите на пистата Йонгам – б.р.) предпочитат състезанието да не се случва. Имаме договор с Корея. Трябваше да вместим старта в календара. Можеха да ни съдят, ако не го бяхме сторили. Оставяме ги извън шампионата за година срещу споразумението да ги върнем – обясни Екълстоун.

Договорът за Гран при на Корея по принцип е до 2016 г. Организаторите обаче установиха сериозни загуби още след първите надпревари на Йонгам, където бяха проведени общо четири състезания.

Екълстоун пък обясни в интервю за списание Форбс още, че старт в Катар е малко вероятно да се случи скоро, тъй като Бахрейн има право на вето, докато участва в шампионата:

– Беше идея, за която си мислех, че ще проработи (за старт в Катар – б.р.). Но имам малък проблем, за който никой не знае, но съм сигурен, че скоро ще се разбере. Сключих сделка с бахрейнците и тогава те казаха: „Ако ще правим нещо ново в тази област, което и вършим, ще ни дадете ли гаранции, че няма да има друг старт в региона?” Казах да. Беше типична сделка на Екълстоун с ръкостискане с принца.

Той допълни, че Абу Даби е получило изрично одобрение от Бахрейн, за да се състои там състезание:

– Казах им каква е ситуацията и че е по-добре да питат хората в Бахрейн дали са доволни (от такава подредба). Ако те са щастливи, и аз съм щастлив. Ако не – не. Така че те се събраха и се случи това. След това беше предложен старт в Катар, тъй че ги събрах и им казах: „Можете ли да оправите това помежду си?” и те не успяха.